Konservativ tysker vil afløse EU's Juncker og redde Europa

Politik

05/9/18 9:50

Nick Allentoft

Manfred Weber vil genetablere forbindelsen mellem borgerne og Den Europæiske Union, skriver han i valgløfter.

Den tyske CSU-politiker Manfred Weber, som leder Europa-Parlamentets største politiske gruppe, EPP, melder sig officielt som kandidat til at efterfølge Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen. 

- Jeg ønsker at blive EPP's spidskandidat til det europæiske valg i 2019 og den næste formand for Europa-Kommissionen. Europa har brug for en ny begyndelse og mere demokrati, skriver Weber på Twitter. 

På det sociale medie præsenterer den erfarne tyske parlamentariker et valgprogram i overskrifter. 

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Europa "er ved en skillevej. Valget i 2019 vil afgøre fremtiden for EU", skriver Weber. Han fremhæver, at Europa bliver "udfordret både udefra og indefra".

- Vi kan ikke fortsætte som nu i EU. Jeg vil hjælpe med at bringe Europa tilbage til folket og genetablere bånd mellem borgerne og Den Europæiske Union. Jeg vil kickstarte et nyt kapitel i EU, skriver Weber. 

46-årige Weber fik forleden fuld støtte som kandidat fra sin landsmand Günther Oettinger, der er budgetkommissær og i Tyskland knyttet til CDU.

EPP vælger officielt spidskandidat på et møde i Helsinki i begyndelsen af november. 

Også den tidligere finske statsminister Alexander Stubb og EU's ledende brexitforhandler, Michel Barnier, er blevet nævnt som spidskandidater for den konservative EPP-gruppe. Barnier har tidligere været næstformand i EPP. 

Som valgsystemet ser ud, synes spidskandidaten for EPP at være næsten sikker på at blive kommissionsformand. 

Andre personer, som ikke er knyttet til EPP, nævnes dog også. Blandt dem er konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som har støtte fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. 

Det har i flere medier - Handelsblatt og Financial Times - været nævnt, at kansler Angela Merkel er fast besluttet på at sikre posten til en tysker. 

Tyskland har ikke haft posten som kommissionsformand, siden traktaten fra 1967 samlede blandt andet Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Kul- og Stålunionen i det samarbejde, der senere blev til EU. 

Jean-Claude Juncker blev i 2014 populært sagt den første demokratisk valgte formand for Europa-Kommissionen. 

Det skete efter et nyt spidskandidatsystem, der giver borgerne i medlemslandene indflydelse på valget, mens det tidligere var EU-landene, som fandt en chef. 

I det nye system vælger Europa-Parlamentet en af de opstillede spidskandidater, som stats- og regeringscheferne formelt forinden har foreslået under hensyntagen til valgresultatet. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.