Krise i økonomiforhandlinger: Grand Canyon mellem KL og regeringen

Politik

09/06/2016 10:36

Nick Allentoft

Efter næsten en måneds forhandlinger er kommuner og regering fortsat rygende uenige om omprioriteringsbidrag.

Torsdag genoptager regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) de politiske forhandlinger om kommunernes økonomi. 

Men ifølge formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), er parterne fortsat uenige om alt, hvad der har med økonomi at gøre.

- Lige nu er der en afgrundsdyb forskel mellem det, der er muligt, og det, regeringen ønsker, siger Martin Damm.

- På de store økonomiske temaer har det ikke flyttet sig overhovedet. Nu nærmer vi os et tidspunkt, hvor det er nødt til at komme ind i et mulighedsrum. Og der er et Grand Canyon imellem os.

De store knaster er ifølge KL-formanden, at regeringen vil fjerne et såkaldt finansieringstilskud til kommunerne og så det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal aflevere 2,4 milliarder kroner i besparelser.

De penge har et flertal på Christiansborg lovet, at kommunerne nok skal få igen. Men det løser overhovedet ikke problemet, mener Martin Damm.

- Det giver jo ingen mening at fyre hjemmehjælperne i oktober og så ansætte dem igen i november. Det der med at få en finanslov hvor de står og smiler foran en glasdør og siger, at der bliver mere af det hele - det gør der jo ikke, når man lige har taget det.

Martin Damm kalder det "godt spin" fra regeringens side.

- Der er lagt op til, at vi skal være glade, hvis de ikke tager noget, mener han.

Damm henviser til tal fra Finansministeriet og siger, at hvis kommunerne næste år skal levere det samme som i dag, skal de have to milliarder mere næste år.

Han vil ikke udelukke, at det hele ender i et sammenbrud. 

- Hvis finansministeren er klar til at flytte sig, kan der komme en aftale. Ellers kommer der jo af gode grunde ikke en aftale, siger Martin Damm.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce