- Jeg vægter højere, at folk får lidt flere penge mellem hænderne, og der skabes flere job og et større BNP, end om vi ligger nummer et eller otte på lighedsbarometret. Efter vor politik ligger vi stadig meget mere lige end svenskerne, siger Anders Samuelsen.

LA: Vi forgælder vore børn med ubetalt velfærd

Politik

01/02/2015 16:53

Nick Allentoft

Danmark gældsætter sig med velfærd, som ikke er betalt, siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

Danmark gældsætter sig årligt for milliarder af kroner med dækningsløs velfærd. Vi sender en ubetalt regning vil vore børn. Vi skal i stedet slanke det offentlige ti procent og sænke skatterne, så der skabes vækst, og over 100.000 danskere får job på ti år.

Det siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen om sin politik. Den skaber 124.000 job på ti år, letter skatten for 113 milliarder kroner og øger væksten med 108 milliarder kroner ifølge Finansministeriet, men øger uligheden, skriver Berlingske.

- Jeg vægter højere, at folk får lidt flere penge mellem hænderne, og der skabes flere job og et større BNP, end om vi ligger nummer et eller otte på lighedsbarometret. Efter vor politik ligger vi stadig meget mere lige end svenskerne, siger Anders Samuelsen. 

Han vil sløjfe topskat og registreringsafgift, give alle skatteydere et bundfradrag på 84.000 kroner årligt, fastfryse grundskylden og sænke selskabsskatten til 12,5 procent. Det skader ikke velfærden, at der er 92.000 færre offentligt ansatte om ti år, mener han.

- Nej. Vi følger bare Produktivitetskommissionens analyse: Det kan vi godt gøre, uden at det koster noget på selve velfærden. Det er pointen med effektivisering: At gøre tingene smartere, siger Anders Samuelsen.

Han frygter ikke samfundets sammenhængskraft, når de ti procent rigeste tjener 61.000 kroner mere på ti år, mens de ti procent fattigste må nøjes med et plus på 7000 kroner.

- Nej. Det skaber problemer, at vi har for mange udenfor arbejdsmarkedet. Vi har et kæmpe underskud på de offentlige finanser næste år omkring 80 milliarder kroner. Vi låner penge af kommende generationer for at finansiere en velfærd, vi ikke har råd til. Det kommer til at presse vor sammenhængskraft, , siger Anders Samuelsen.

 

V om LA's 124.000 job: Vi skal også sikre velfærden

Venstre vil kun love at lette bundskatten for de fattigste i arbejde. Partiet lover ikke som Liberal Alliance at sløjfe topskat og registreringsafgift, sikre alle et årligt bundfradrag på 84.000 kroner, fastfryse grundskylden og sænke selskabsskatten til 12,5 procent.

Det siger Venstres næstformand Kristian Jensen om Liberal Alliances økonomiske politik. Den skaber 124.000 job på ti år, giver skattelettelser på 113 milliarder kroner og øger væksten med 108 milliarder kroner ifølge Finansministeriet, skriver Berlingske.

- Vi er enige i, at det skaber mere vækst, hvis man sætter skatter og afgifter ned. Men vi kan kun love skattelettelser, som vi også kan finde en realistisk finansiering for, siger Kristian Jensen.

Selv om han ser problemer med selskabsskat og høj registreringsafgift på biler, så satser Venstre i bunden af skatteskalaen, forklarer han.

- Det vigtigste for Venstre er at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster. Dér har vi et kæmpe problem med, at det ikke kan betale sig at tage sig et arbejde, siger Kristian Jensen.

Liberal Alliance vil effektivisere det offentlige med ti procent, som Produktivitetskommissionen påpegede. Så skal efterlønnen afskaffes og pensionsalderen hæves til 68 år. Men Venstre vil ikke gå hele vejen.

- Vi vil effektivisere den offentlige sektor med tolv milliarder kroner indtil 2020. Venstre har stået i spidsen for de reformer, som hæver pensionsalderen. Der er stadig noget at hente på den front, siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: - Får man den ægte liberale vare hos LA, mens Venstre er en svag afglans?

- At være liberal er også at sikre et velfærdssamfund, som kan tage hånd om vore problemer og sikrer, at mennesker, som ikke kan klare sig selv, får hjælp fra fællesskabet, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

FAKTA: Sådan virker Liberal Alliances politik

Finansministeriet har beregnet forslag fra Liberal Alliance, der vil skabe over 100.000 job, men øge ulighed.

Sådan forbedres statsbudgettet:

- Den offentlige sektor forbedrer produktiviteten med ti procent

Statskassen sparer: 55,5 milliarder kroner

- Pensionsalderen hæves til 68 år og efterlønnen afskaffes 2016-2019

Det skaber 71.000 job.

Statskassen sparer: 18,5 milliarder kroner

- Sundhedsvæsnet indfører brugerbetaling på 3,4 milliarder kroner. 

Statskassen sparer: 3,2 milliarder kroner

- Offentlige overførselsindkomster slankes.

Statskassen sparer: 23 milliarder kroner

- Den aktive beskæftigelsespolitik trimmes.

Statskassen sparer: 5,3 milliarder kroner

Mest Læste

Annonce