Lægeprotester om patientjournaler gør indtryk på Borgen

Politik

24/8/14 8:06

Nick Allentoft

Læger klager over, at de tvinges til at udlevere fortrolige oplysninger om patienter. LA vil have minister på.

1000 læger har protesteret, og nu er politikerne også skeptiske over, at regeringen fra 1. september tvinger praktiserende læger til at udlevere følsomme journaloplysninger om patienter med kroniske sygdomme til regionerne uden patientens samtykke. 

Gør lægerne ikke det, trues de med bøder.

Liberal Alliances sundhedsordfører Simon Emil Ammitzbøll opfordrer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at indkalde Folketingets partier for at drøfte, hvordan patienternes ret til anonymitet sikres.

- Jeg har i dag sendt et brev til sundhedsministeren, hvor jeg anmoder om en fælles drøftelse af, hvordan vi løser det problem, som regeringen selv har skabt, nemlig at læger snart tvinges til at viderebringe følsomme patientoplysninger og dermed reelt må bryde tavshedspligten uden patientens samtykke. 

- Jeg håber meget, at ministeren tager initiativ til et sådant møde, for situationen er uholdbar for både læger og patienter, siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Kravet til lægerne bliver rejst i en bekendtgørelse, og lægernes kritik går blandt andet på, at sundhedsdata uden patientens samtykke skal viderebringes til ikke-læger i regionerne. Samtidig frygter lægerne, at patienterne ikke er garanteret anonymitet.

- Det er helt urimeligt, at de praktiserende læger tvinges til at gøre noget, som forringer patientsikkerheden. Det kan vi hverken byde lægerne eller patienterne. Den enkelte patient skal altid sættes over systemet, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Ifølge Nordjyske Stiftstidende kritiserer tre andre partier i Folketinget, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Konservative, også den nye bekendtgørelse, der truer lægerne med bøder, hvis de ikke indberetter patientdata for en stribe sygdomme til et centralt register. 

Over 1000 læger har skrevet under på en protest mod de nye regler. En af dem er Claus Godske, praktiserende læge i Farsø.

- Jeg har ikke tillid til regionerne. De gør, som det passer dem, siger Claus Godske til Nordjyske.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.