Ledighedskøen skrumpede i det seneste kvartal

Infrastruktur

20/05/2015 09:17

Nick Allentoft

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd roser nye tal om arbejdskraft, der antyder fremgang på arbejdsmarkedet.

Der er forårsluft at spore på det danske arbejdsmarked.

Ledigheden er således faldet med 10.000 personer fra fjerde kvartal 2014 til første kvartal 2015, når man korrigerer for sæsonudsving. Det viser arbejdskraftundersøgelsen (AKU), oplyser Danmarks Statistik.

Samtidig er AKU-ledigheden faldet med 20.000 personer i ikke-sæsonkorrigerede tal siden første kvartal 2014.

- Dagens tal er en god nyhed og sammen med det nye kongetal, lønmodtagerbeskæftigelsen, tegner der sig efterhånden et billede af en meget solid fremgang på det danske arbejdsmarked, skriver chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted.

Det er især kvinderne, der går forrest i kampen med at få ledigheden bragt ned. I løbet af det seneste år er ledighedsprocenten for kvinder faldet fra 8 til 6,8. Mændenes ledighedsprocent er faldet noget mindre fra 7,3 til 6,8.

Helt så begejstret er makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen dog ikke. Det er især tallene om beskæftigelse, der bekymrer. I sæsonkorrigerede tal for første kvartal steg beskæftigelsen med 6000 personer i forhold til fjerde kvartal 2014.

- Dagens tal viser nemlig den svageste fremgang i beskæftigelsen i mere end et år, og samtidig stod færre til rådighed for arbejdsmarkedet i første kvartal. 

- Står dagens tal til troende, kan det varsle problemer for dansk økonomi, da særligt en forøgelse af arbejdsstyrken er alfa omega, hvis ikke det spirende opsving skal tabes på gulvet, skriver han i en kommentar.

Også cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian opfordrer til, at man skal tage arbejdskraftundersøgelsen med ro.

- Kigger man på AKU-beskæftigelsestallene på kvartaler, og sammenligner man tallene i første kvartal i år med første kvartal sidste år, får man et alt for positivt billede af arbejdsmarkedssituationen, da AKU-tallet i første kvartal sidste år simpelthen ikke var retvisende, skriver han. 

I første kvartal 2015 var der 179.000 AKU-ledige personer i alderen 15-64 år, hvilket svarer til 6,3 procent af arbejdsstyrken i den aldersgruppe, oplyser Danmarks Statistik.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce