Løkke beroliget og opløftet efter møde med Trump

Politik

31/03/2017 13:16

Nick Allentoft

Med sig fra Washington tager Lars Løkke Rasmussen et tilsagn fra Trump om, at USA står 100 procent bag Nato. Se videoklip fra mødet her.

Lars Løkke Rasmussen forlod torsdag sit første møde med den amerikanske præsident Trump i Det Hvide Hus beroliget og med en forsikring om, at USA står 100 procent bag Nato. 

- Donald Trump har en klar vision for USA. USA skal være "Great Again". Og fuld respekt for det. 

- Men jeg mærker også en amerikansk præsident, der er åben over for nogle bidrag til, hvordan USA kan blive det på en måde, så det samtidig udfylder den rolle, USA har som den frie verdens leder.

- Og det oplevede jeg blive understreget, sagde Løkke. 

Med til mødet var også vicepræsident Mike Pence.

Lars Løkke argumenterede over for Trump og Pence om fordelene ved at indgå en frihandelsaftale med EU og vigtigheden af et stærkt Europa. 

- Vi havde en god snak om Europa og handel. 

- Hvis USA og Europa arbejder sammen, så er vi hen ved halvdelen af verdens samlede økonomi med al den indflydelse, det giver. 

- Hvis ikke vi arbejder sammen, så smuldrer det måske gennem fingrene på os. Og så overlader vi det til nogle andre at sætte fremtidens standarder. 

Løkke oplevede oprigtig lydhørhed hos præsidenten, og at han måske slet ikke er så afvisende over for grøn omstilling, eftersom Løkke forklarede, at Danmark er et eksempel på, at der er penge i bæredygtighed.

- Jeg oplever en amerikansk administration, som har nogle klare visioner, men som samtidig også er åben over for at lytte til, hvordan man omsætter tingene til handling.

- Det, der står tilbage, er en præsident, der har et billede af et Europa, der efter brexit holder sammen. Og en præsident, der 100 procent bakker op om Nato. Og det synes jeg er to rigtig gode ting at tage med hjem herfra.

Løkke bragte selv Danmarks bidrag til Nato på bordet og forsikrede, at dansk forsvar står over for et substantiel løft.

Lige som de fleste andre medlemslande ligger Danmark langt under Natos mål om at bruge to procent af bnp på forsvaret, hvilket har givet Trump anledning til at stille spørgsmål ved USA's fortsatte støtte til alliancen. 

Også den fælles kamp mod IS, de nye bæredygtighedsmål, som FN har vedtaget, blev drøftet.

- Jeg fik et stærkt commitment fra præsidenten på viljen til ikke bare at bekæmpe Isil (en anden benævnelse for IS, red.) i Irak og Syrien og så bare vende ryggen til bagefter med risiko for, at det genopstår. 

Alt i alt kunne Lars Løkke Rasmussen sætte flueben ud for alle punkter på sin "imaginære liste".

De to ledere tilbragte først et kvarter sammen på tomandshånd i Det Ovale Værelse. 

Herefter stødte vicepræsident Mike Pence og topembedsmænd fra begge administrationer til for at drøfte den på forhånd aftalte dagsorden.

 

Mest Læste

Annonce