Lokalbaner truet af strejke fra mandag

Infrastruktur

07/6/18 6:18

Nick Allentoft

En konflikt kan ramme lokalbaner fra mandag. Lokalbanedirektør håber at undgå trafikkaos med forhandlinger.

Den administrerende direktør for Nordjyske Jernbaner, Peter Hvilshøj, håber at lande en aftale med en gruppe utilfredse lokomotivførere, når de torsdag mødes ved forhandlingsbordet.

Ellers kan en konflikt bryde ud fra på mandag. Det kan ifølge Peter Hvilshøj lamme togtrafikken og dermed ramme de samlet 8000 daglige passagerer på selskabets tre strækninger i Nordjylland.

- Jeg går helt klart ind i de her forhandlinger med et ønske og et stort håb om, at vi ikke skal belaste vores passagerer med en strejke. 

- Mange af vores passagerer har ingen alternativer til at komme frem, fordi en stor del af bustrafikken i Nordjylland er erstattet af tog, siger han.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Ansatte ved lokalbanerne har stemt nej til et forlig om nye overenskomster. Dermed kan en konflikt bryde ud ved døgnets begyndelse 11. juni.

Den rammer Nordjyske Lokalbaner, som kører på strækningerne Skagen-Aalborg, Aalborg-Skørping og Hirtshals-Hjørring. 

Selskabet Lokaltog, som betjener ni strækninger på Sjælland, Lolland og Falster, bliver også omfattet af en eventuel konflikt. Også her vil alle tog holde stille.

Fagforeningen har udtaget lokomotivførere til strejke, mens arbejdsgiverne har svaret igen ved at udtage en række billetkontrollører til lockout. 

Ifølge formanden for Dansk Jernbaneforbund, Henrik Horup, er de ansatte utilfredse med deres arbejdstidsregler. Han fremhæver, at de ansattes spisepause i dag kan lægges i vagtens ydertidspunkter. 

Ifølge Peter Hvilshøj har arbejdstidsreglerne fungeret fint i mange år. 

- Vi har ligesom alle andre et ønske om, at når man holder den pause, så skal det være en form for afbræk i en arbejdsdag. Derfor står der også i overenskomsten, at man på intet tidspunkt må arbejde mere end fem timer uden at have en pause.

- Men det er så det, vi skal snakke om de næste timer - eller dage, siger han før forhandlingerne torsdag.

Mandag kunne fagforeninger på stribe ellers sætte et endeligt punktum for overenskomstforhandlingerne med massive ja-flertal på over 90 procent og rekordhøje stemmeprocenter.

Men de ansatte ved lokalbanerne, som er organiseret i Dansk Jernbaneforbund, afviste overenskomstforliget.

Det skete, efter at hovedbestyrelsen havde anbefalet medlemmerne på det kommunale område at stemme nej.

 

FAKTA: Konflikt kan bremse lokaltog fra midnat søndag Tog vil holde stille, hvis konflikten bryder ud. Der bliver ikke indsat togbusser på strækningen.

Se hvilke her:

* Lokaltog har i alt ni strækninger og transporterer omkring ti millioner passagerer om året.

Det er følgende strækninger:

110 R/210 R Østbanen

410 Tølløsebanen

510 R Odsherredsbanen

710 R Lollandsbanen

910 Nærumbanen

920 R Frederiksværkbanen

930 R Lille Nord

940 R Hornbækbanen

950 R Gribskovbanen/Hillerød - Gilleleje

960 R Gribskovbanen/Hillerød - Tisvildeleje.

* Nordjyske Jernbaner driver tre baner i Nordjylland:

De to lokalbaner Skagensbanen og Hirtshalsbanen i Vendsyssel samt lokaltog mellem Skørping og Frederikshavn.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.