Malmøs borgmester efter Pape-udtalelser: Danmark eksporterer bander til Sverige

Politik

26/04/2017 13:39

Nick Allentoft

Malmøs borgmester fik "kaffen galt i halsen", da hun hørte justitsminister Søren Pape udtale sig om Malmøs kriminalitet.

Danmark og Sverige har flere gange været på kant med hinanden i udlændingepolitikken. Nu bliver der skrevet et nyt kapitel. 

Denne gang er det de seneste måneders skudepisoder, angreb med håndgranater og drab i Malmø, som udløser hårde ord mellem danske og svenske politikere.

Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), er fortørnet over, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kæder kriminaliteten i Malmø sammen med Sveriges udlændingepolitik.

Det er Danmark, der er problemet, mener hun:

- Jeg fik kaffen galt i halsen, da jeg lyttede til radioavisen her til morgen. Den danske regering skal redegøre for Folketinget, hvordan den vil forhindre svensk kriminalitet i at "flyde over" til Danmark. 

- Det til trods for, at dansk politi ikke ser nogen fare for lige præcis det, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hun mener, at det tværtimod er Danmark, der eksporterer organiseret kriminalitet til Sverige:

- Vi ved, at smuglingen af våben, narkotika, illegal spiritus og anden kriminalitet er massiv via Danmark til Skåne og videre til resten af Sverige. 

- Vi ved, at flere organiserede bander og rocker- og bandekriminaliteten er kommet til Sverige via Danmark, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh på Facebook.

Udmeldingen kommer, efter at Søren Pape Poulsen onsdag var i samråd indkaldt af Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen. Hun er bekymret for, at kriminaliteten fra Malmø kan brede sig til København.

Ifølge Rigspolitiet er der dog ikke tegn på, at det sker i øjeblikket. Men udviklingen i Malmø er foruroligende, mener Pape, som satte følgende ord på situationen i Københavns svenske naboby: 

- Dybt rystende og fuldstændigt vanvittigt. Jeg takker min gud og skaber for, at vi ikke har fået det sådan i Danmark.

Pape kæder udviklingen i Malmø sammen med årtiers lempelig svensk udlændingepolitik: 

- Udviklingen kan have mange grunde, men en af dem er, hvad man historisk har ført af udlændingepolitik. Hvornår man har turdet sætte ind og tale om det som samfund. Det ryster en, når man hører, hvad der foregår i Malmø, siger Søren Pape Poulsen.

Trods de hårde meldinger opfordrer Katrin Stjernfeldt Jammeh til samarbejde:

- Løsningen er ikke mere skænderi og snak. Løsningen er mere samarbejde og erfaringsudveksling mellem regeringerne og myndighederne. Byerne og regionerne viser gerne vejen. 

Dansk og svensk politi arbejder i forvejen tæt sammen for at bekæmpe den organiserede kriminalitet. 

Ifølge Søren Pape Poulsen har både Rigspolitiet og Københavns Politi løbende udveksling af oplysninger med de svenske myndigheder om udviklingen i den organiserede kriminalitet.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce