Medicin holder ADHD-børn i eget hjem

Velfærd

12/3/15 8:24

Nick Allentoft

Når et ADHD-barn medicineres, så falder risikoen for en anbringelse uden for hjemmet.

Det er blevet mere udbredt at medicinere børn og unge mod ADHD. Andelen af unge, som har indløst en recept på apoteket, er mere end tredoblet fra 1998 og frem til 2010.

Men den øget medicinering ser nu ud til at have bragt antallet af anbringelse blandt børn med ADHD ned.

Det viser en ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. 

- Børn med ADHD er overrepræsenteret i anbringelsessystemet, men vi har fundet ud af, at øget medicinering betyder færre anbringelser, siger Peter Fallesen, forsker hos Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Andelen af børn og unge mellem seks og 17 år med ADHD, som bliver anbragt uden for hjemmet, er faldet med cirka 30 procent.

Hos ADHD-foreningen glæder man sig over de nye resultater - særligt fordi den stigende medicinering af børn med ADHD er blevet kritiseret.

- Det er godt nyt, at anbringelserne blandt børnene med ADHD bliver bragt ned. Medicin til børn har fået meget medieomtale, og mange af vores medlemmer har været bekymrende over for medicineringen. 

- Derfor er det rart, at de nye tal viser, at medicinen hjælper, siger Camilla Louise Lydiksen, som er direktør i foreningen.

Den øgede medicinering har også haft positiv effekt på ADHD-børnenes karaktergennemsnit i folkeskolen. De børn, som er blevet medicineret, har hævet karaktergennemsnittet med 0,4 karakterpoint.

Alligevel halter de stadig efter de børn, som ikke har ADHD. Forskellen er på 1,3 karakterpoint i gennemsnit. 

- Det er kritisk, at selvom børnene får medicin og behandling for ADHD, så er de stadig langt efter gennemsnittet, siger Camilla Louise Lydiksen.

Foreningen har et ønske om, at man sætter tidligere ind over for børnene.

- Indsatsen burde starte tidligere, end den gør i dag. Børnene får relativt sent diagnosen, men ofte kan man altså allerede se nogle tegn i børnehavealderen. Man skal være klar med en indsats, så snart forældrene udtrykker bekymring. Vi kan komme rigtig langt, når forældrene bliver trænet i, hvordan de skal påvirke børnene, lyder det.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.