Mette F udfordrer regeringen på omprioriteringsbidrag - DF leger med

Politik

09/03/2016 09:13

Nick Allentoft

En samlet rød blok bakker op om, at regeringen tilbagefører penge fra omprioriteringsbidraget til kommunerne. DF vil bruge pengene til at skabe et mere lige Danmark, mens S har fokus på integration.
Oppositionsleder og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S), forsøger for første gang at bringe regeringen i mindretal.    Med et nyt beslutningsforslag, vil Socialdemokraterne pålægge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at tilbageføre milliarder af kroner fra det omstridte omprioriteringsbidrag til kommunerne, skriver Politiken. 

Forslaget betyder, at landets 98 kommuner årligt skal have 2,4 milliarder kroner tilbage, som regeringen sammen med Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har besluttet at omprioritere.

Læs også: Drama før KL topmøde: Borgmestre siger nej

- Lige nu gør regeringen det, at de ad bagdøren beder kommunerne løfte størstedelen af integrationsopgaven, samtidig med at man tager penge fra kommunerne. Enden på alt det kan ikke blive andet end store besparelser på grundstammen i velfærdssamfundet, herunder daginstitutioner, ældrepleje, folkeskole og handicapområdet, siger Mette Frederiksen til avisen.   Forslaget møder opbakning fra rød blok, men også formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, kan ifølge Politiken ikke afvise, at hans parti også vil stemme for forslaget. Hvis det sker, vil det bringe regeringen i mindretal.   DF er åben for at rulle kommunale besparelser tilbage Dansk Folkeparti er positivt stemt over for Socialdemokraternes forslag om at tilbageføre besparelser for milliarder af kroner i kommunerne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.   Stemmer blå bloks største parti ja, vil det pålægge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at tilbageføre pengene. Og det kan meget vel blive scenariet.   - Det ligger meget op af det, vi har sagt. Omprioriteringsbidrag skal tilbage til kommunerne, siger finansordfører Rene Christensen (DF).   Det årlige omprioriteringsbidrag er en del af regeringsgrundlaget og betyder, at kommunerne får én procent mindre i deres budgetter hvert år fra 2016 til 2019. Det svarer til 2,4 milliarder kroner. Nogle af pengene tilbageføres kommunerne.   Ifølge DF skal der ske en omfordeling af pengene fra rige til fattige kommuner, men Socialdemokraterne lægger med et beslutningsforslag nu op til, at alle pengene skal tilbageføres og øremærkes kommunal velfærd.   - Forskellen er, at Socialdemokraterne formentlig gerne vil bruge pengene på integrationsdelen, hvor vi gerne vil se et mere lige Danmark. Altså, se på hvilke udfordringer kommunerne konkret har, siger Rene Christensen.   Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), er glad for Frederiksens håndsrækning. Det er dog langtfra den udgave, han helst så.   - Der findes en western, der hedder "Den gode, den onde og den grusomme". Den gode løsning er en situation, hvor der ikke er et omprioriteringsbidrag. Den onde løsning er Socialdemokraternes forslag, hvor man tager penge og fører dem tilbage til os. Og den grusomme løsning er regeringens, siger Martin Damm (V) til Politiken.   I sommeren 2015 vedtog regeringen og Dansk Folkeparti et årligt omprioriteringsbidrag.   Bidraget består i, at kommunerne får én procent mindre i deres budgetter hvert år fra 2016 til 2019. Det svarer til 2,4 milliarder kroner.   Nogle af de penge kan komme tilbage til kommunerne. Det gør 500 millioner ud af de 2,4 milliarder i år.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce