Mette Frederiksen trækkes ind i skattekaos

Politik

22/05/2017 12:08

Nick Allentoft

Socialdemokratiets formand var med i magtfuldt udvalg, der blev advaret om besparelser i skattevæsnet.

Hun har selv skudt med skarpt efter finansminister Kristian Jensen (V) for at være en af de hovedansvarlige for nedskæringerne i skattevæsnet.

Men S-formand Mette Frederiksen spillede selv en central rolle forud for en omstridt fyringsrunde i Skat. Det skriver BT mandag.

Avisen har fået aktindsigt i et udkast til en rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, bestilt i marts 2012. 

Den viser ifølge avisen, at såvel Mette Frederiksen som andre politiske topfigurer i økonomiudvalget under den daværende Helle Thorning-Schmidt-regering fik klare advarsler.

De gik ud på, at det kunne ende galt, hvis ikke det dengang forsinkede fælles inddrivelsessystem, EFI, kom op at køre.

Efterfølgende fyrede Skat mere end 300 ansatte. Det skete på trods af advarsler om, at EFI-systemet ikke fungerede. Det var ellers EFI, der skulle sikre mere effektiv og automatisk gældsinddrivelse.

BT's afsløring får flere eksperter til at kritisere økonomiudvalget, herunder Mette Frederiksen.

- Det her minder om en rygende pistol, siger Peter Skærbæk, der er professor ved Institut for Regnskab og Revision ved Copenhagen Business School (CBS), til BT.

- Det her er endnu en advarsel, som er blevet overhørt af embedsmændene og de ansvarlige politikere, siger Erik Frøkjær, lektor i datalogi, til BT.

- Om de så har læst det, kan vi jo ikke vide, men de har haft muligheden for det, siger han.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at lade sig interviewe til BT. Skatteordfører for Socialdemokraterne Jesper Pedersen siger:

- Både den proces og de andre beslutninger, der er truffet omkring EFI, er det op til skattekommissionen at kortlægge og vurdere. 

- Men det at tage voldsomme besparelser hjem før it-systemet fungerede, startede under Kristian Jensen. Men Thorning-Schmidt-regeringen gjorde heller ikke nok ved de problemer, den arvede.

I sidste uge stod det klart, at der er flertal for, at Skats kuldsejlede gældsinddrivelse skal granskes af en undersøgelseskommission, efter pres fra blandt andre Mette Frederiksen. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce