Mette Frederiksen vil trække på gamle værdier og dyder

Politik

23/04/2017 14:42

Nick Allentoft

S præsenterer søndag udkast det syvende principprogram i partiets historie. Klassiske S-værdier står centralt.
- Socialdemokratiet vil kæmpe for den samfundsmodel, vi har brugt 140 år på at bygge op. Det står klart i principprogrammet, og det er det vigtigste for mig. 

Sådan lyder det fra S-formand Mette Frederiksen forud for, at partiet søndag offentliggør et nyt principprogram. Det sker på et stormøde i Odense med deltagelse af 900 medlemmer.

Over de sidste halvandet år medlemmerne deltaget i det partiet kalder ”Danmarks største politiske samtale” som ny munder ud i et udkast til nyt principprogram kaldet ”Fælles om Danmark”.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Mens programmet ikke indeholder konkret politik, så bør danskerne alligevel læse med, siger Mette Frederiksen:

- Principprogrammet er vores politiske kompas. Det er der, vi formulerer, hvilke værdier der er vigtige for os, men i virkeligheden også for Danmark. De to ting er filtret ind i hinanden.

Forud for præsentationen af programmet giver hun et interview på hendes hvidmalede kontor med det store vindue ud til Slotspladsen. Kontoret ligger kun et lille minuts gang fra det erklærede mål: Statsministeriet. 

På flere områder rækker det nye principprogram tilbage mod klassiske socialdemokratiske værdier, fra før finanskrisen og De Radikale fik Thorning-regeringen til at gå "reform-amok" for at øge arbejdsudbuddet og lukke hullet i statskassen.

- I de mange arrangementer, jeg selv har deltaget i omkring principprogrammet, har de klassiske socialdemokratiske spørgsmål om ulighed, arbejdsmarked og velfærdssamfund fyldt meget, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Det tager jeg som udtryk for, at de fleste socialdemokrater først og fremmest er optaget af at sikre, at så mange mennesker som overhovedet muligt har gode muligheder i det her samfund. Det er ligesom én kerne.

- Og så fylder klima, miljø og bæredygtighed en del for en del af vores medlemmer, siger Mette Frederiksen, der også fremhæver ret og pligt som et centralt emne.

Spørgsmål: Ulighed og ret og pligt er ting, vi har hørt fra Socialdemokratiet før. Hvad er det nye? Hvad er det, der ændrer jeres kurs?

- Man skal vide, at Socialdemokratiet har 140 år på bagen, og vi tror meget stærkt på, at de værdier, der har båret ikke bare Socialdemokratiet, men også meget, meget store dele af Danmarks udvikling, også holder i fremtiden, siger Mette Frederiksen.

Et nybrud er der dog.

For første gang i partiets historie er udlændingespørgsmålet blevet en del af værdikompasset. Under Mette Frederiksen er kompasnålen drejet skarpest på netop det spørgsmål. 

Partiet har sagt ja til stramninger, som havde udløst et oprør, hvis Thorning havde gennemført dem.

- Man kan ikke definere, hvilke værdier Danmark skal bygge på, uden at man går ind i det rum, der handler om integration. Som samfund tror jeg, vi bliver nødt til at være mere tydelige i, hvilke krav vi stiller til folk, når de kommer hertil, siger Mette Frederiksen.

I programmet understreger S dog samtidig, at Danmark fortsat skal tage i mod flygtninge og værne om menneskerettighederne.

  OVERBLIK: Fem vigtige værdier for Socialdemokratiet Lighed, bæredygtighed og udlændinge står centralt i udkast til principprogram for Folketingets største parti. Socialdemokratiet har præsenteret udkast til nyt principprogram. Her er fem vigtige punkter fra programmet:

* Lighed:

- Alle skal have lige muligheder for at forme deres eget liv uanset køn, etnicitet, religion, seksuel orientering, handicap, social baggrund eller økonomisk formåen.

* Ret og pligt:

- Med rettigheder følger også pligter. Vi har alle ret til hjælp, når det behøves. Og vi har alle pligt til at bidrage, hvor vi kan.

* Bæredygtighed:

- I dag lever vi mennesker ikke i balance med naturen. Vi bruger klodens ressourcer og forurener dens elementer i en grad, der hverken er etisk 
forsvarlig eller bæredygtig i forhold til fremtiden.

- Fremtiden kan blive endnu værre, hvis vi ikke får stoppet temperaturstigningerne. For Socialdemokratiet er det derfor en bunden opgave grundlæggende at forny den måde, vi forbruger og producerer energi på.

* Udlændinge:

- De fleste flygtninge hjælpes bedst i nærområderne. Derfor skal vi hjælpe mest der. Men vi skal også hjælpe her i landet. Danmark tager imod mange flygtninge. Og vi kommer også til at give asyl til mennesker på flugt i fremtiden.

* Internationalisme og menneskerettigheder:

- Vi ønsker en verdensorden, der bygger på regler og normer. En verden, der regeres efter lovens magt - ikke magtens lov.

- Vi bakker op om de grundlæggende menneskerettigheder og mener, at de bør gælde for alle mennesker på jorden.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce