Minister om dataudtræk: Balance mellem tillid og forskning

Politik

16/06/2014 13:51

Suleman Haider

Staten udleverer oplysninger om alle danskere til private firmaer og forskere til brug i sundhedsforskning.

Det er en balancegang for sundhedsminister Nick Hækkerup (S), når han skal vurdere sagen om danskernes datasikkerhed, hvor staten selv hvert år udleverer millioner af følsomme data til forskere og private virksomheder.

På den ene side skal der tages hensyn til borgernes privatliv og på den anden til forskerne, der bruger de følsomme data i forskning.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at det her ikke er nogen nem sag. Det er et dilemma, hvor vi på den ene side skal sikre, at danskerne kan have tillid til, at deres helbredsoplysninger behandles med den største fortrolighed og ikke falder i de forkerte hænder, siger han i en kommentar.

Statens Serum Institut udleverede alene i 2012 og 2013 i alt 643 unikke udtræk fra forskellige databaser. Et enkelt udtræk kan bestå af oplysninger - eksempelvis cpr-numre - fra flere hundredetusinde danskere, ifølge Berlingske.

- På den anden side har vi alle en åbenlys interesse i, at forskere kan få adgang til sundhedsdata, så de eksempelvis kan blive klogere på, hvad der kan fremkalde bestemte kræftsygdomme, siger han.

Lægger man det hele sammen, har instituttet videregivet oplysninger om samtlige danskere i løbet af ét år. Det sker uden de involveredes samtykke.

Mandag meldte både Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen ud, at registeroplysninger er vigtige for sundhedsforskningen.

- Jeg har stor forståelse for, at mange kan være bekymrede for, om deres personlige oplysninger misbruges.

- Men samtidig er det vigtigt, at vi holder fast i, at Danmark er et åbent samfund, hvor vi modsat mange andre lande generelt har stor tillid til hinanden og til vores offentlige myndigheder, siger Nick Hækkerup.

Folketingets Kulturudvalg og Folketingets Retsudvalg forlangte oven på Se og Hør-sagen, hvor en person udleverede kreditkortoplysninger til ugebladet, at datasikkerheden skal øges.

Mest Læste

Annonce