Nordjylland: Tilfældigheder kan afgøre sygehusenes økonomi

Politik

21/08/2015 10:55

Nick Allentoft

Ulla Astman kritiserer, at sygehusenes økonomi gøres afhængig af det politiske spil på Christiansborg.

Formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) ærgrer sig over, at regionerne må vente til finanslovforhandlingerne, før de ved, hvor mange penge de har at gøre godt med næste år.

Regionernes økonomiaftale for 2016

Find alle artikler om økonomiaftalen på temasiden lige her.

- Regeringen har lovet 2,4 milliarder kroner til sundhed, og jeg havde håbet, at man havde udmøntet den samlede pulje nu. Det ville skabe større tryghed for patienter og medarbejdere, siger Ulla Astman til Ritzau.

- I stedet skal vi afvente finansloven og dermed Christiansborg politikernes forgodtbefindende. Her kan det være tilfældighedernes spil, der afgør, hvad der bliver prioriteret.

- Jeg kan se, at man har parkeret sin vilje i Dansk Folkepartis lommer, og det, synes jeg, er ærgerligt, siger hun.

Torsdag aften blev regeringen og regionerne enige om at tilføre sundhedsvæsnet 1,5 milliarder kroner ekstra næste år. 

Før forhandlingerne havde regionerne gjort det klart, at der var brug for to milliarder til at dække behovet for blandt andet dyr sygehusmedicin og flere kræftscreeninger.

Den manglende halve milliard får flere regioner til at varsle besparelser. Også Region Nordjylland, som står med et hul i kassen på omkring 100-150 millioner.

- Det ser særdeles vanskeligt ud, og der venter både politikere, ledere og medarbejdere en svær opgave med at få økonomien til at gå op, siger Ulla Astman.

Hun peger blandt andet på, at det for at begrænse sparerunder bliver nødvendigt at få bedre styr på medicinudgifterne. 

Men uanset hvordan besparelserne gribes an, så vil de mærkes af patienterne.

- Vi vil gøre det sådan, at patienterne mærker mindst muligt, men det er efterhånden vanskeligt. De vil på nogle områder opleve et lavere serviceniveau, og som medarbejder vil man mærke, at der bliver færre kolleger, siger Ulla Astman.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce