Nu gløder hæveautomaterne: Eurogruppen afviser at forlænge græsk støtteordning

Politik

27/06/2015 23:53

Nick Allentoft

Eurolandene afviser grækerne, og nu gløder pengeautomaterne inden varslet folkeafstemning 5. juli.

Eurogruppen har på et møde i Bruxelles lørdag afvist at forlænge den græske støtteordning til efter den græske folkeafstemning, som efter planen skal holdes 5. juli. Grækerne afbrød forhandlingerne om en aftale i går aftes, lyder det fra eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, på et pressemøde. Han lægger ansvaret over på den græske regering i Athen og siger, at regeringen "afviste forslagene", der lå på bordet, selvom forhandlingerne ikke var færdige.

- Det er meget ærgerligt, at forhandlingerne i går aftes blev afbrudt. Og i dag var yderligere forhandlinger ikke mulige, siger han.

Beslutningen, om at eurolandene ikke ville forlænge støtteordningen til efter en folkeafstemning, var ikke overraskende. Flere af eurolandenes finansministre gjorde det klart ved ankomsten til mødet, at en forlængelse af aftalen var udelukket.

Den finske finansminister, Alexander Stubb, påpegede, at "Plan B hurtigt er ved at blive til Plan A". Og pengekassen bliver nu smækket i for Grækenland. Dijsselbloem slår fast på pressemødet, at grækernes låneprogram vil udløbe 30. juni. 

Samme dag skal det gældsplagede land betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF). Indtil folkestemning søndag 5. juli vil der være "store problemer for Grækenland", lyder det fra eurogruppens formand.

Her er det planen, at grækerne skal stemme ja eller nej til de internationale kreditorers krav om reformer og besparelser til gengæld for en støtteordning på sammenlagt 15,3 milliarder euro frem til udgangen af november. Dijsselbloem ved ikke, hvad der vil ske, hvis det græske folk stemmer ja. 

- Hvis det bliver et ja, er spørgsmålet, hvem stoler vi på, og hvem arbejder vi så sammen med for at implementere det program.

Det er den græske premierminister, Alexis Tsipras, der havde bedt om at få støtteordningen forlænget - i givet fald for tredje gang - til efter den planlagte folkeafstemning.

Den græske regering vil anbefale et nej.

Grækenlands hæveautomater gløder under krise Over en tredjedel af hæveautomaterne i Grækenland var lørdag løbet tør for kontanter, inden de blev fyldt igen. Mange grækere hævede nemlig deres penge af frygt for, at landet er på vej ud af euroen, siger tre kilder i bankverdenen.   Nervøse indbyggere begyndte at danne kø ved hæveautomaterne, efter at premierminister Alexis Tsipras overraskende havde bebudet en folkeafstemning om de spareplaner, som kreditorerne kræver. En melding der anses for at være undergravende for videre forhandlinger i eurogruppen, og som har bragt landet tættere på en bankerot.   Over 2000 af de 5500 automater i Grækenland løb tør for euro på et tidspunkt lørdag. Automaterne er blevet fyldt igen, og bankerne arbejder sammen med landets centralbank for at sikre, at automaterne hele tiden får tilført kontanter.   Det tager normalt mellem én og to timer at genfylde en hæveautomat, hvilket førte til lange køer. Omkring 600 millioner euro blev hævet i banksystemet lørdag, siger en højtstående bankmand. Det er under det niveau, som har været set på andre krisedage i de seneste uger. Nogle dage er der blevet hævet over én milliard euro.   - Men efterspørgselen efter kontanter er helt klart højere, end det vi ser på en normal lørdag, siger kilder i finansverdenen til Reuters.   Bankerne er afhængige af tilførsel af krise-likviditet fra Den Europæiske Centralbank (ECB), hvis de skal forblive åbne. Græske embedsmænd førte lørdag forhandlinger med ECB's chef, Mario Draghi, for at sikre fortsat støtte til bankerne under krisen. Flere kommentatorer i Athen var lørdag meget kritiske over for regeringen.    Regeringen under Tsipras har ført Grækenland på konfrontationskurs med EU. Premierministeren har nu bebyrdet befolkningen med en folkeafstemning den 5. juli efter sin opsigtvækkende fiasko, hedder det i en lederkommentar på forsiden af avisen Eleftheros Typos.   Økonomen Demetrios Efstathiou i banken ICBC lægger også ansvaret på den venstreorienterede græske regering.    - Det er fuldstændigt latterligt af Tsipras. Den græske regering har ingen plan B, ingen plan C. Og den havde heller ingen troværdig plan A, hedder det i en kommentar fra Demetrios Efstathiou.   /ritzau/Reuters

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce