Foto: Wikipedia: LO's formand Harald Børsting taler ved et 1. maj-arrangement i Roskilde 2012
Foto: Wikipedia: LO's formand Harald Børsting taler ved et 1. maj-arrangement i Roskilde 2012

Ny LO-rapport: Lønmodtagerne flygter fra fagforeningerne

Politik

25/3/15 9:01

Suleman Haider

Arbejdsmarkedsforsker forudser amerikanske tilstande, hvis lønmodtagerne dropper fagforeningerne.

Fagbevægelsen bløder, og lønmodtagerne forhandler i stigende grad selv deres løn- og arbejdsforhold. Det får LO til at frygte, at kun hver anden er medlem af en fagforening om 15 år. 

- Hvis udviklingen fortsætter i samme takt som i perioden 1995 til i dag, vil kun cirka 50 procent af lønmodtagerne være medlem af en overenskomstbærende fagforening i 2030. 

Den konklusion står at læse i en omfattende velfærdsrapport, som hovedorganisationen LO offentliggør onsdag, skriver Ugebrevet A4.

I rapporten har LO sat fokus på de tendenser, der vil præge det danske arbejdsmarked i 2030. 

LO-formand Harald Børsting er helt klar over, at udviklingen ikke går i fagbevægelsens retning.

- Vi er stadig legitime i forhandlingssituationer og er ikke for alvor truet lige nu. Men man kan ikke udelukke, at det kan ske fremadrettet. Derfor har vi en kæmpe udfordring i at sikre en stærk organisering, siger Harald Børsting til Ugebrevet A4.

Han mener, at der ligget stort stykke arbejde forude, hvis fagbevægelsen skal bevare sin indflydelse.

Tidligere formand for Danmarks største fagforbund, 3F, Poul Erik Skov Christensen, er stærkt bekymret for udsigten til et arbejdsmarked, hvor færre er medlemmer af en overenskomstbærende fagforening.

Han advarer om, at vi kan få et "Ryanair-Danmark", hvor mange får individuelle kontrakter med dårlige lønninger og ingen eller kun få rettigheder. 

Social dumping vil få lettere spil, hvis lønmodtagere dropper fagforeningerne i en blind tro på, at de kan forhandle selv, mener han.

Arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen forudser amerikanske tilstande, hvis ikke fagbevægelsen får vendt udviklingen. For fagbevægelsen er grundpillen i den danske model, siger han.

- Så vil det blive markedet, der dikterer løn- og arbejdsvilkår, og samtidig vil der blive skåret på velfærdsydelser. Det vil skabe større afstand mellem fattige og rige og masser af social uro, mener Henning Jørgensen ifølge A4.

FAKTA: Fagbevægelsen bløder - se tallene her

Stadig færre melder sig i fagforening. Det kan blive et problem allerede i 2030, frygter LO.

Stadig færre melder sig ind i de fagforeninger, der har ret til at forhandle overenskomster. LO frygter, at kun hver anden vil være medlem af en fagforening om 15 år.

Allerede i dag er organiseringsgraden lavest blandt de yngre lønmodtagere.

* Organisationsgraden for de 55-66 årige var i 2000 på 81 procent. I 2013 lå den på 78 procent 

* Organisationsgraden for de 30-49 årige var i 2000 på 82 procent. I 2013 lå den på 72 procent

* Organisationsgraden for de 18-29 årige var i 2000 på 70 procent. I 2013 lå den på 55 procent.

Kilde: A4

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.