Ny rangliste retter fokus på syge og ledige

Social

02/11/18 11:05

Nick Allentoft

Ny liste fra Beskæftigelsesministeriet sammenligner kommuners evne til at få ledige væk fra ydelser. Ministeren mener det vil gavne ledige. Førtidspensioner er ikke medtaget.

"Fremover kan landets kommuner nemt følge med i, hvor gode de er til at få borgere væk fra offentlig forsørgelse. Beskæftigelsesministeriet har ranglistet kommunerne fra 1 til 98 efter deres resultater. Opgørelsen følger op på den politiske aftale, som giver kommunerne mere frihed og gør op med stive regler i beskæftigelsesindsatsen."

Sådan skriver Beskæftigelsesministerit i en pressemeddelelse om en ny rangliste, der udstiller forskelle mellem kommunerne, når det gælder syge og ledige borgere. 

Således er Nyborg ifølge listen bedst til at få ledige væk fra offentlig forsørgelse, viser de nye tal. Langeland, Fredericia og Stevns ligger i bunden.

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener listen viser, hvor gode kommunerne er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse.

- Jeg har store forventninger til denne helt nye måde at måle kommunerne på. Først og fremmest forventer jeg, at det vil gavne ledige, som vil få en bedre indsats, siger han.

Samlet er der omkring 430 millioner kroner at hente, hvis kommunerne får så mange i job, som man kan forvente ud fra indbyggernes sammensætning ifølge ministeriet. 

"Det er ikke småpenge, som kommunerne kan spare på udgifter til offentlig forsørgelse. Samlet er der omkring 430 millioner kroner at hente, hvis kommunerne får så mange i job, som man kan forvente ud fra indbyggernes sammensætning," skriver ministeriet mens ministeren mener, at det vil gavne borgerne.

- Det er altså både en gevinst for borgerne og kommunerne. Den nye opgørelse går hånd i hånd med større frihed til kommunerne, der er en konsekvens af en politisk aftale, som gør op med stive regler i beskæftigelsesindsatsen. Men det er frihed under ansvar. Vi vil ikke acceptere, at ledige overlades til sig selv. Kommunerne kan komme under administration, hvis ledige efterlades uden indsats, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren påpeger, at det vil lune i kommunekassen og give flere penge til velfærd andre steder, hvis de får flere i job.

- Det er altså både en gevinst for borgerne og kommunerne. Den nye opgørelse går hånd i hånd med større frihed til kommunerne, der er en konsekvens af en politisk aftale, som gør op med stive regler i beskæftigelsesindsatsen, siger Troels Lund Poulsen.

Alle ranglister vil blive opdateret hvert halve år, så kommunerne løbende kan se, om de gør fremskridt.

Førtidspension indgår ikke i de nye ranglister.

/ritzau/