Nyheder fra Danmark i kort form

Infrastruktur

16/10/2014 09:02

Nick Allentoft

Flertal bag obduktionsregister, nyt politisk parti, menneskehandel, julebilletter til DSB, influenzaramte sæler, statsstøtte til Øresundsforbindelsen, kopisko ligner de ægte, soldatersag fra Afghanistan og mere om Hedegaard-sagen.

SF og EL inden Hedegaard-samråd: Vi bliver holdt for nar

KØBENHAVN: Tyrkiet holder Danmark for nar i sagen om udlevering af den 27-årige BH, som dansk politi vil have fingrene i i forbindelse med drabsforsøget på forfatteren Lars Hedegaard. Det mener både Enhedslisten og SF forud for torsdagens samråd i Folketinget, hvor både udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og den nyudnævnte justitsminister Mette Frederiksen (S) er indkaldt. Borte har tilsyneladende taget den 27-årige, der ellers skulle befinde sig bag lås og slå i Tyrkiet. Og trods flere dages pres på tyrkerne, har landets myndigheder fortsat ikke givet noget svar på, hvad der er blevet af den 27-årige dansker. - Det er totalt uacceptabelt, at vi nu gennem næsten en uge ikke har kunnet få svar fra Tyrkiet, sagde SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt onsdag. Samme toner lød fra Enhedslisten: - Indtil nu har den tyrkiske regering holdt Danmark for nar. De er selvfølgelig udmærket klar over, hvem der sidder i landets fængsler, sagde partiets retsordfører Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

 

Soldat truede med at skyde overordnet i Afghanistan

ESBJERG: En overkonstabel blev onsdag ved Retten i Esbjerg idømt 20 dages betinget fængsel for at have truet med at skyde en seniorsergent i Afghanistan. Truslerne blev ikke fremsat overfor seniorsergenten selv, men overfor en sergent i Camp Bastion. - Jeg er pisseligeglad. Jeg skyder ham kraftedeme. Og jeg tager gerne min straf, sagde overkonstablen om seniorsergenten. Sergenten, der hørte truslerne, gik til sine overordnede, der sendte overkonstablen hjem fra Afghanistan. I retten nægtede overkonstablen sig skyldig, men tre vidner forklarede, at de havde hørt ham fremsætte truslerne. Retten fandt ham skyldig efter straffelovens paragraf 266, da truslerne var "egnet til at fremkalde alvorlig frygt" for seniorsergentens liv og helbred. Anklageren havde krævet 20 dages ubetinget fængsel for truslerne. Selv om han nægtede sig skyldig, valgte overkonstablen at modtage dommen.

/ritzau/

 

Millionkrav i sag om falske Converse-sko afvises

KØBENHAVN: En stor retssag om flere tusinde par falske sko er endt med et nederlag til Converse. Det verdenskendte skofirma havde samlet krævet godt 20 millioner kroner af Coop, Harald Nyborg, Lidl og flere handelsfirmaer. Men i en omfattende dom afviser Sø- og Handelsretten onsdag kravene. Ganske vist er der beviser for, at forretningerne har ligget inde med sko, som var kopier af den ægte vare, fastslog dommerne. Men det er "særdeles vanskeligt at se forskel" på en original og de påståede varemærkeforfalskede sko, skrev dommerne. Coop, Harald Nyborg og Lidl frifindes for at være gået over stregen. Butikkerne har ikke optrådt uagtsomt, og handelsfirmaerne har ikke været i ond tro, lød begrundelsen. Dog skal de sagsøgte betale delvist for Converses udgifter til advokat og retsafgift. Beløbene svinger mellem 110.000 og 52.000 kroner. Desuden skal Harald Nyborg og Lidl betale for destruktion af de sko, som blev beslaglagt, da opgøret begyndte for et par år siden.

/ritzau/

 

EU blåstempler statsstøtte til Øresundsforbindelsen

BRUXELLES: Det er ikke ulovlig statsstøtte, at Danmark og Sverige har givet såkaldte statsgarantier til selskabet bag Øresundsforbindelsen. EU-Kommissionen har således afvist en klage fra rederiet Scandlines Øresund, der er ejet af Stena Line og Scandlines. Rederiet mener, at statsstøtten er med til at forvride konkurrencen, men det har EU-Kommissionen nu underkendt. Klagen blev indgivet i 2013, og gik dels på dansk og svensk statsstøtte til selve byggeriet af broen og driften, dels på en række forskellige danske skattefordele. Kommissionen er nået frem til, at der faktisk var tale om statsstøtte, da støtten "gav en selektiv fordel til forbindelsen", men at tiltagene var nødvendige for, at projektet kunne blive gennemført. Mens transportminister Magnus Heunicke (S) glæder sig over dommen, så varsler Scandlines Øresund, at man vil anke afgørelsen til EU-Domstolen. Øresundsbroen blev indviet for 14 år siden, og den samlede pris for hele forbindelsen beløb sig til omkring 30 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Landsret frifinder mand der stak sin gæst ihjel

KØBENHAVN: Et nævningeting i Østre Landsret har frifundet en 44-årig mand fra København for at have dræbt en bekendt i sin lejlighed. To knivstik i ryggen på den bekendte var nødværge, har retten slået fast. Den tiltalte nåede at sidde varetægtsfængslet i mere end 13 måneder. De voldsomme begivenheder fandt sted i en lejlighed på Skoleholdervej en nat sidst i december 2012. Den 44-årige fik besøg af en 46-årig bekendt. De drak en vodka hver, hvorefter gæsten pludselig trak en revolver frem. Ifølge den tiltalte stak gæsten først revolveren op mod munden af ham, gæsten gik så ud i køkkenet, tog en kokkekniv og angreb sin vært. Under slagsmålet fik den 44-årige vristet kniven fra ham, og det endte med, at han stak ham først i halsen og senere to gange i ryggen. Landsretten har frifundet den tiltalte for manddrab. Han havde ikke til hensigt at dræbe gæsten. Derimod er han fundet skyldig i de to knivstik i ryggen, men denne vold skete som nødværge, og derfor bortfalder straffen.

/ritzau/

 

Sæler flere steder i Danmark er influenzaramt

KØBENHAVN: De seneste måneder er der fundet flere døde sæler langs de danske kyster end normalt, og DTU Veterinærinstituttets undersøgelser viser, at årsagen er et udbrud af influenza. Det er første gang, at der er konstateret et stort influenzaudbrud blandt sæler i Europa. I starten af juli i år påviste DTU Veterinærinstituttet for første gang influenzavirus af typen H10N7 i to sæler fra Anholt. I september blev det samme virus påvist i døde sæler fra Limfjorden, og i oktober er influenzavirus også påvist i døde sæler ved Hvide Sande, Sædding og Skallingen på den jyske vestkyst. Sidstnævnte virus er endnu ikke typebestemt, men der er sandsynligvis tale om det samme H10N7 virus. Det samme virus er også påvist i døde sæler ved den svenske vestkyst. Influenzavirusset svækker sælerne, der bliver mere modtagelig for andre infektioner, som kan forværre sygdommen og eventuelt medfører, at sælen dør.

/ritzau/

 

DSB er klar med årets julebilletter

KØBENHAVN: Hvert år i december rejser den ene halvdel af Danmark på julebesøg hos den anden halvdel. Det giver voldsom juletrafik både på vejene og hos DSB, der derfor i år allerede starter salget af julebilletter torsdag 16. oktober. Fra torsdag er det muligt at sikre sig en plads i toget i de travle juledage, og som noget nyt i år kan man købe og reservere hjemturen helt frem til 4. januar. - Der er flere gode grunde til allerede at købe sin billet til juleferien nu. For det første kan man sikre sig nogle af de billige orange-billetter, hvis man er parat til at rejse tidligt eller sent på dagen. For det andet kan man sikre sig en siddeplads, siger informationschef i DBS, Tony Bispeskov. For det tredje giver det DSB mulighed for bedre at kunne planlægge juletrafikken, så flest mulige passagerer kan få sig en siddeplads. Det er også muligt nu at reservere billetter til DSB Børneguide, hvor børn mellem fire og 15 bliver ledsaget af DSB-personale på turen.

/ritzau/

 

Fem er anholdt for menneskehandel til prostitution

KØBENHAVN: I alt fire mænd og en kvinde er onsdag blevet anholdt i en aktion mod menneskehandel på Vesterbro i København. De første anholdelser fandt sted klokken seks om morgenen, da politiet slog til og anholdt tre mænd. Senere på dagen blev en kvinde anholdt i København, og en mand blev anholdt i Sverige, hvor også to adresser i Malmø er blevet ransaget. Manden, der blev anholdt i Sverige, vil nu blive krævet udleveret til retsforfølgning i Danmark. Alle fem er sigtet for menneskehandel til prostitution på Vesterbro, oplyste politikommissær Carsten Ahrends. - De har fået piger fra Bulgarien til Danmark. De har rekrutteret, transporteret, huset og sendt dem ned på gaden for at tjene penge, sagde han til Ritzau. Det drejer sig om omkring fem kvinder, som politiet mener, at de sigtede mænd har solgt og tvunget til prostitution.

/ritzau/

 

Tre pakistanske brødre stifter nyt dansk politisk parti

HVIDOVRE: De danske værdier er under angreb, og derfor har Danmark behov for et nyt parti. Det mener Kashif Ahmad, og derfor har han sammen med sine to brødre stiftet Nationalpartiet, der lanceres torsdag. Det skriver Politiken. Kashif Ahmad, der er formand for Nationalpartiet, mener, at tidligere tiders fællesnævnere som tolerance, respekt og åbenhed er forsvundet, og i stedet har vores samfund fået en retorik med racistiske undertoner. Partiet, der allerede er godkendt af Indenrigsministeriet, har sin egen forening og bestyrelse og nu er gået i gang med at indsamle underskrifter for at blive valgberettiget. Indtil september var han medlem af Hvidovrelisten i Hvidovre Kommune, men han har siden været løsgænger i byrådet. Partiets mærkesager er konkrete og klart definerede: - 24-års reglen skal afskaffes, så alle får ret til at vælge sin egen partner. Tilknytningskravet skal afskaffes. Og så skal vi værne om retten til at bære religiøse symboler i det offentlige rum, som jo er en grundlovssikret ret, forklarer Kashif Ahmad.

/ritzau/

 

Bredt politisk flertal vil lave obduktionsregister

KØBENHAVN: Næsten tre ud af fire danskere ønsker at give tilladelse til, at lægerne får lov at obducere dem, når de er døde. Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten. Men der findes intet sted for danskere, der ikke vil have noget imod at blive obduceret, at registrere sig som obduktionsemner. Det er et problem, fordi loven kræver et samtykke til at foretage en obduktion, mener formanden for Det Etiske Råd. - Man har i sundhedsloven forudsat, at der skal foreligge et informeret samtykke, før lægerne kan obducere, men myndighederne har ikke gjort sig den ulejlighed at skabe rammerne for, at danskere kan give dét samtykke, siger lektor, ph.d. Jacob Birkler til Jyllands-Posten. Han efterlyser et obduktionsregister på linje med organdonorregistret, hvor danskerne kan tilkendegive, om de ønsker at lade sig obducere eller ej. Forslaget får også bred politisk opbakning fra ordførere fra Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce