Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

28/10/14 8:39

Suleman Haider

Regeringen har hemmelig dødsliste over bistand, Danske F-16-fly har kastet 37 bomber i Irak, Yderfløje forbrødres om genoptjening af dagpenge, En asylansøger koster 60.000 kroner mindre end i 2010, 49-årig kvinde udsat for hjemmerøveri på Falster, Investeringsforeninger udsat for hård kritik, 174.000 seere stod af tredje afsnit i 1864-drama, Dan Park: Tolerante Danmark skal se mine forbudte værker

Regeringen har hemmelig dødsliste over bistand

KØBENHAVN: Udviklingsminister Mogens Jensen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har udarbejdet en dødsliste med detaljer om, hvordan regeringen vil trække støtten fra for længst planlagte projekter i verdens fattigste egne for at betale for de mange asylansøgere herhjemme. Planen er tophemmelig, men blev i weekenden afleveret til SF og Enhedslisten under et "hulemøde" i finanslovforhandlingerne, skriver Politiken. De to partier er direkte imod besparelsen på udviklingsbistanden, som udgør 2,5 milliarder kroner næste år. En betydelig del at den historisk store besparelse sker ifølge Politikens oplysninger på landeprogrammer i Afrika, hvor Danmark har bilaterale aftaler om udviklingsbistand inden for fattigdomsbekæmpelse, der er kerneopgaven for dansk udviklingsbistand. Spareprogrammet sætter beløb på, hvor meget regeringen påtænker at spare på hvert partnerland og international organisation.

 

Danske F-16-fly har kastet 37 bomber i Irak

KØBENHAVN: De danske F-16-fly har været i luften mere end 50 gange i Irak, siden flyene for første gang var på vingerne den 16. oktober. Der er i alt tale om 27 missioner, og der er samlet set kastet 37 bomber, skrev forsvaret på dets hjemmeside mandag. Forsvaret oplyste, at det danske bidrag "opretholder en særdeles aktiv profil i missionen", der har til formål at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat i Irak i den USA-ledede koalition. F-16-flyene har dels deltaget i missioner, hvor flyene har været luftstøtte for styrker på jorden, mens der også har været deciderede angrebsmissioner, hvor de danske fly har skullet kaste bomber mod mål på jorden.

 

Yderfløje forbrødres om genoptjening af dagpenge

KØBENHAVN: Normalt kan de ikke blive enige om ret meget, men i spørgsmålet om dagpenge har Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti nu for alvor sat sig i samme båd. Alle tre partier står bag et forslag fra Enhedslisten. Det går på, at genoptjeningsretten til dagpenge skal være et halvt år - mod i dag et år - frem til, at regeringens dagpengekommission til september næste år kommer med forslag til mere grundlæggende ændringer af dagpengeområdet. Forslaget kom oprindeligt fra Dansk Folkeparti, men mandag var det Enhedslisten, der fremsatte det. - Vi er klar til at se på, om vi skal have et helt nyt system. Vi er klar til at se på alt, og vi er klar til at støtte Enhedslistens forslag, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted. 

 

En asylansøger koster 60.000 kroner mindre end i 2010

KØBENHAVN: Udgifterne per asylansøger i Danmark er blevet barberet kraftigt ned på få år. Siden 2010 er den årlige udgift til hver enkelt asylansøger i Danmark faldet med over 60.000 kroner. Mens det per helårsperson i asylsystemet i 2010 kostede 255.427 kroner, er enhedsprisen i 2013 faldet til 194.783 kroner. Der er altså sparet 60.644 kroner per asylansøger om året, skriver Information. Ifølge Udlændingestyrelsen, som har lavet opgørelsen, er det især driften af indkvarteringssystemet, der er blevet billigere. Det vil sige husleje, bygningsvedligeholdelse samt beredskab og modtagelse af asylansøgerne. Men trods lavere udgifter lægger regeringen op til at spare endnu mere på næste års finanslov.

 

49-årig kvinde udsat for hjemmerøveri på Falster

ØSTER KIPPINGE: En 49-årig kvinde fra Falster fik sig mandag aften en slem overraskelse, da hun åbnede sin hoveddør. Kvinden gik ud for at åbne døren, efter at der var blevet banket på. Men i det hun åbnede op, blev hun overfaldet af en mand, som slog og sparkede hende flere gange, oplyser vagtchef Søren Østervig fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. - Hun falder ned på gulvet og får flere spark i ryggen, siger vagtchefen. Gerningsmanden løb derefter videre ind i huset og stjal en række ting. Politiet har endnu ikke gjort op, hvad han slap af sted med. Det er også uvist, hvordan han flygtede fra huset, der ligger på Riserupvej i Øster Kippinge på det nordlige Falster. Kvinden slap ifølge vagtchefen uden de store skader.

 

Investeringsforeninger udsat for hård kritik 

KØBENHAVN: Højst opsigtvækkende, chokerende ringe og ufatteligt sløjt, lyder kritikken fra Dansk Aktionærforening mod de danske investeringsforeninger, efter at analysebureauet Morningstar sammen med Jyllands-Posten har lavet en analyse. Den viser, at syv ud af 10 aktive fonde i danske investeringsforeninger de seneste tre år ikke har leveret et afkast, der er højere end markedet. Investeringsbranchens forsvarer resultaterne med, at de danske investeringsforeninger har været igennem en svær periode det seneste års tid, mens analysen dokumenterer en gennemgående tendens i hele branchen. Finanstilsynet, der blandt andet arbejder for at skabe tillid til de finansielle virksomheder og markeder, har ikke ønsket at kommentere analysen. 

 

174.000 seere stod af tredje afsnit i 1864-drama

KØBENHAVN: Søndag klokken 20 tændte lidt over halvanden million danskere for fjernsynet for at følge med i DR's nye dramaserie "1864". Det er et fald i seertallet på 11,5 procent siden forrige søndag. Det første afsnit af Ole Bornedals serie om den tabte krig for 150 år siden lagde flot ud med næsten 1,7 millioner seere. Det svarer til 67 procent af alle seere. Ved andet afsnit holdt danskerne ved - 1.682.000 personer kiggede med - mens kun 1.508.000 havde lyst til at se tredje afsnit, altså 174.000 færre end i forrige uge. Serien er nu nede på at have en seerandel på 54 procent - 13 procentpoint færre end ved premieren. Anmeldelserne efter tredje afsnit er heller ikke prangende. Det kaldes trægt, kedeligt, bombastisk og historisk ukorrekt. 

 

Dan Park: Tolerante Danmark skal se mine forbudte værker

KØBENHAVN: Den svenske kunstner Dan Park er glad for, at han fra mandag til fredag i denne uge i Danmark får vist nogle af de værker, som har givet ham en racismedom i Sverige. Billederne i sig selv burde ikke vække så meget opsigt ifølge Dan Park. - Jeg håber, at folk endnu engang kan se de værker, som anses for at være forbudte i Sverige. Værkerne skal jo brændes senere. - I sig selv er det ikke en så stor oplevelse. De fleste billeder indeholder ordet "neger", og det er det, som er forbudt at skrive i Sverige, sagde Dan Park mandag til Ritzau. Svenskeren forventer ikke selv, at han kommer til København, hvor værkerne bliver udstillet i en kælder på Rosendalsgade 15 på Østerbro.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.