Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

08/01/2015 09:21

Suleman Haider

​Danske avisledere efter angreb: Vi må ikke lade os kue, Deflation gør vores penge mere værd, Aarhus-borgmester vil forhindre moskébyggeri, Professor: Grønland må reformere sin økonomi nu, Politiet anholder to drenge for hærværk mod minkfarme, Fem års fængsel til rutineret bedrager, Pinlige fejl i konsulentrapport om Kystbanen, 13-årig dreng dræbt af tog i København, Politiet anholder to drenge for hærværk mod minkfarme,

Danske avisledere efter angreb: Vi må ikke lade os kue

KØBENHAVN: Onsdagens angreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo må ikke få frygten til at tage over. Det er der bred enighed om i de danske aviser, som i torsdagens udgaver tager afstand fra angrebet, der kostede 12 mennesker livet og sårede 11. Politiken skriver for eksempel i sin lederspalte på forsiden, at massakren er "et attentat på alt det, vi er stolte af og står for". - Den største respekt, vi i dag kan vise Charlie Hebdo, er ikke selv at lade os skræmme. At sige i dag, hvad vi også ville have sagt i går. At holde fast i, at vi, som ønsker et frit og åbent samfund, altid vil være stærkere end dem, der vil lukke munden på os, skriver Politiken. Andre danske aviser lægger sig på linje med Politiken.

Deflation gør vores penge mere værd

KØBENHAVN: Danskerne kan i første omgang glæde sig over, at der er deflation i eurozonen. For når priserne falder, vokser lønningsposen. Det er de lave oliepriser, der er skyld i, at priserne over en kam falder. Europa har for første gang siden juli 2009 konstateret et fald i forbrugerpriserne. Tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat, viser, at priserne i december faldt med 0,2 procent sammenholdt med året før. Dermed er der officielt deflation i euro-landene. Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, påpeger, at en vedvarende deflation kan være det rene gift for en økonomi, hvis de faldende priser bider sig fast.

Aarhus-borgmester vil forhindre moskébyggeri

AARHUS: Den omdiskuterede moské på Grimhøjvej i Gellerupparken i Aarhus har længe haft store planer om at udvide, så moskéen, der holder til i en gammel fabriksbygning, kommer til at ligne en rigtig moské med minaret og kuppel. En udvidelse vil koste mellem fem og 10 millioner kroner. Men Aarhus Kommune vil gøre alt for at forhindre, at moskeen får lov at vokse sig større, siger byens borgmester Jacob Bundsgaard (S) til politiko.dk, dagen efter at DR viste tv-dokumentaren "Den fordømte moské" om stedet. Flere Christiansborg-politikere har længe krævet Grimhøjmoskéen lukket, og en udvidelse bliver opfattet som en yderligere provokation.

Professor: Grønland må reformere sin økonomi nu

KØBENHAVN: Selv om Grønland ikke er på vej mod en statsbankerot, så står landet i en meget alvorlig økonomisk situation. Den forværres af stagnation med negativ økonomisk vækst i de seneste par år. Derfor skal landsstyret handle nu, siger Torben M. Andersen, som er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og formand for Økonomisk Råd i Grønland. - Hvis der ikke gøres noget, så kan Grønland ende i så dybe problemer, at det kræver drastiske tilpasninger. Grønland er afhængig af støtte udefra. Hvert år får hjemmestyret godt 4,7 milliarder kroner om året i bloktilskud fra Danmark og tilskud fra EU. Det er godt 35 procent af bruttonationalproduktet.

Politiet anholder to drenge for hærværk mod minkfarme

ESBJERG: To drenge på 15 og 16 år er blevet anholdt og sigtet for at være ansvarlige for flere tilfælde af hærværk mod minkfarme i området omkring Ølgod ved Varde. Drengene blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør i Esbjerg, hvor den 16-årige blev fængslet for fire uger, mens den 15-årige blev løsladt. Han er dog stadig sigtet i sagen, skrev Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse onsdag. I sommer blev flere minkfarme i området udsat for hærværk, og tusindvis af mink sluppet ud i en natur, hvor de har mere end svært ved at klare sig. Gerningsmændene skrev forskellig graffiti som "Stop lidelsen" og "Pels er ikke til mennesker" i forbindelse med hærværket.

Fem års fængsel til rutineret bedrager

KØBENHAVN: En svindler med stor erfaring i at føre andre bag lyset blev onsdag idømt ubetinget fængsel i fem år. Østre Landsret så ingen grund til at lempe den straf, som Københavns Byret sidste sommer nåede frem til. I straffen til Per Ulrich Karpf, der er 33 år, indgår en reststraf på to år fra en tidligere dom. Sagen drejer sig svindel, som til dels blev udført sammen med Mads Dinesen, der er blevet kendt som champagnedrengen på grund af sin optræden som jetsetter i et program på TV3. Ved hjælp af falske kontoudtog stiftede han selskaber, der så ud til at være millioner værd. Falske dokumenter har været en slags specialitet for den 33-årige.

Pinlige fejl i konsulentrapport om Kystbanen

KØBENHAVN: Seks nordsjællandske kommuner har betalt konsulentfirmaet Cowi 290.000 kroner for en rapport, som foreslår forbedringer på Kystbanen. Problemet var, at forbedringerne allerede er vedtaget i Folketinget. Det skriver Helsingør Dagblad. I rapporten foreslår Cowi, at der investeres 112 millioner kroner i en opgradering af Kystbanen, der kan skære to minutter af rejsetiden mellem Helsingør og Østerport. Endvidere lyder et forslag at omlægge køreplanerne, så kystbanetog bliver mindre påvirket af forsinkelser på det resterende banenet. Både Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K) og Cowi havde overset, at begge forslag allerede er vedtaget i Folketinget og igangsat som en del af forliget om Togfonden. 

13-årig dreng dræbt af tog i København

KØBENHAVN: Det var to afghanske drenge på 13 og 15 år, der tidligt onsdag morgen gik på jernbaneterrænet ved Sjællandsbroen, hvor den yngste blev ramt af et tog, oplyser Københavns Politi. Den 13-årige dreng blev dræbt ved påkørslen, mens den 15-årige blev kvæstet, da han faldt. Drengene var på vej til Norge, hvor den ene har noget familie. På Københavns Hovedbanegård eller Dybbølsbro Station blev de dog smidt af toget, da de ikke havde nogen billet. De begyndte derefter at gå langs skinnerne, men ved en tunnel, hvor tog kører igennem, når de kører både til lufthavnen og til hovedbanegården, gik det galt. Den 13-årige blev ramt af toget og dræbt, mens hans kammerat blev kvæstet, da han faldt.

Politiet anholder to drenge for hærværk mod minkfarme

ØLGOD: To drenge på 15 og 16 år er blevet anholdt og sigtet for at være ansvarlige for flere tilfælde af hærværk mod minkfarme i området omkring Ølgod ved Varde. Drengene blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør i Esbjerg, hvor den 16-årige blev fængslet i foreløbig fire uger, mens den 15-årige blev løsladt. Han er dog stadig sigtet i sagen, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse. I sommer blev flere minkfarme i området udsat for hærværk, og tusindvis af mink sluppet ud i en natur, hvor de har mere end svært ved at klare sig.

 

Mest Læste

Annonce