Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

26/01/2015 09:34

Suleman Haider

​Formænd: Nedlæg LO efter valg, Opgør med kvinders dominans efter skilsmisse, Ung mand fundet død i Østgrønland: 54-årig sigtet for drab, Frontalt sammenstød koster 79-årig mand livet, Ung mand gik efter hjælp på motorvejen og blev dræbt, Hundredvis af unge får afvist klager til børnekontor, Børneminister: God idé med et klagested for børn, Minister: Forsvaret skal oplyse om civile tab i Irak, Regeringen dropper ny og moderne grundlov, Lego laver serie med amerikansk tegneseriegigant

Formænd: Nedlæg LO efter valg

KØBENHAVN: Den LO-formand, der bliver valgt som afløser for Harald Børsting til efteråret, skal også være den sidste LO-formand. 

Budskabet kommer fra formand for HK/Privat, Simon Tøgern, i en kronik i Politiken. 

Den næste formand for LO skal efter Tøgerns opfattelse gå til valg på at nedlægge LO og i stedet danne en stor ny hovedorganisation af LO's cirka en million og FTF's 450.000 medlemmer.

HK-sektorformanden, som betegner sin kronik som et opråb, bakkes op af andre markante figurer i LO.

- Vi skal gå efter en stor hovedorganisation. En kommende LO-formand bør gøre sig til kurator over LO's nedlæggelse, siger FOA-formand Dennis Kristensen til Politiken.

Opgør med kvinders dominans efter skilsmisse

KØBENHAVN: Et bredt udsnit af Folketingets partier melder sig nu klar til et markant opgør med mødres traditionelle dominans over fædre efter en skilsmisse, skriver Politiken.

I dag skal forældre inden for fem dage efter skilsmissen beslutte, hvem der skal have titel af bopælsforælder og dermed have magt over de afgørende spørgsmål i barnets liv.

Det bliver i over 90 procent af tilfældene kvinden, som dermed får udbetalt børnepenge og får ret til at flytte rundt i landet med barnet. Mænd indtager typisk rollen som samværsforælder.

Men står det til Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, skal denne opdeling sløjfes, så forældrene ligestilles helt.

Det bliver positivt modtaget af de øvrige partier.

Ung mand fundet død i Østgrønland: 54-årig sigtet for drab

NUUK: En 27-årig mand blev fredag aften fundet livløs i et hus i Ittoqqortoormiit i det østlige Grønland.

De foreløbige undersøgelser tyder på manddrab, oplyser Grønlands Politi.

Politiet er nu i gang med at undersøge sagen, og i forbindelse med efterforskningen har politiet anholdt en 54-årig mand, som er blevet sigtet for drab. 

Myndighederne vil på nuværende tidspunkt ikke oplyse yderligere af hensyn til efterforskningen, og motivet til drabet er ikke klarlagt. 

Frontalt sammenstød koster 79-årig mand livet

ESBJERG: En 79-årig mand fra Toftlund omkom søndag, da han som fører af en bil kørte frontalt ind i en modkørende bil. Ulykken skete ved 16-tiden på Rømøvej mellem Toftlund og Skærbæk i Sønderjylland.

Hans 77-årige hustru, der var passager i bilen, er indlagt på Aabenraa Sygehus. Hendes tilstand er kritisk, oplyste vagtchef Erik Lindholdt ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

I den modkørende bil var to yngre mennesker, der begge slap uskadte fra ulykken. 

Ung mand gik efter hjælp på motorvejen og blev dræbt

HORSENS: Et umiddelbart ufarligt færdselsuheld lørdag aften på motorvejen ved Hedensted i det østlige Jylland endte tragisk.

I to separate ulykker blev den mandlige fører af en bil dræbt, mens en kvinde, der sad på passagersædet, blev alvorligt kvæstet. 

- Der er tale om et solouheld, som resulterer i to separate ulykker. En bil skrider ud og holder stille på tværs af motorvejen i den nordgående retning. Den bliver derefter ramt af en anden bil, der kommer bagfra, siger Claus Hansen, vagtchef ved Sydøstjyllands Politi. 

- Den mandlige fører stiger af ukendte årsager så ud af bilen, går over autoværnet og bliver ramt af en bil og dræbt på stedet, siger Claus Hansen, vagtchef ved Sydøstjyllands Politi. 

Kvinden i den holdende bil kom alvorligt til skade ved påkørslen.

Hundredvis af unge får afvist klager til børnekontor

KØBENHAVN: De fleste børn og unge, der klager til Ombudsmandens Børnekontor, får aldrig behandlet deres klage, fordi den bliver afvist på forhånd, skriver Berlingske. 

Børnekontoret afviste sidste år at behandle 719 klager ud af i alt 769 klager fra børn og unge. De mange afvisninger skal findes i lovgivningen ifølge områdechef Bente Mundt fra Ombudsmandens Børnekontor.

- Eksempelvis når vi tager sager fra børn og unge, så kontakter de typisk ombudsmanden på et tidspunkt, hvor det umiddelbart er relevant for dem i en såkaldt akut situation. 

- Men der sidder vi med en ombudsmandslov, der siger, at vi ikke kan behandle en sag, før alle klagemuligheder er udnyttet, siger hun til Berlingske. 

De seneste to år er i alt 1224 klager blevet afvist, mens 121 klager er blevet godkendt til behandling.

Børneminister: God idé med et klagested for børn

KØBENHAVN: Børn skal kun klage et sted over det offentliges behandling, og den instans skal overtage ansvaret for klagens gang gennem det juridiske virvar af danske klageinstanser hos kommunen, de sociale nævn og ankestyrelsen.

Sådan lyder opskriften til en bedre retsstilling for børn ifølge Børnesagens Fællesråd, og minister for børn, ligestilling og sociale forhold Manu Sareen (R) synes, at det umiddelbart lyder som en god idé.

- Jeg synes, at det lyder som en god idé, men vi er ved at undersøge området, så jeg kan ikke lægge mig fast en model på nuværende tidspunkt, siger Manu Sareen til Ritzau. 

- Der er mange indgange til at klage, og derfor har jeg bedt mine embedsmænd om at kigge på området, og om vi kan gøre det bedre, fortæller ministeren.

Minister: Forsvaret skal oplyse om civile tab i Irak

KØBENHAVN: Hvis danske flybomber koster civile irakere livet i kampen mod Islamisk Stat (IS), skal forsvaret fortælle det til befolkningen. 

Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i et interview med Information.

- Hvis vi står i en situation, hvor vi finder ud af, at der har været civile tab - i forbindelse med de danske styrkers indsættelse - ja, så mener jeg, at det er naturligt, at vi oplyser om det, siger ministeren til avisen.

Det er første gang, en dansk minister støtter opfordringen til større åbenhed om krigen mod IS, skriver Information.

Ifølge blandt andet Iraq Body Count har koalitionens bomber dræbt mellem 60 og 110 civile. Det danske forsvar har afvist at oplyse, om danske kampfly deltog i de enkelte angreb. 

Regeringen dropper ny og moderne grundlov

KØBENHAVN: Selvom det står i regeringsgrundlaget, at regeringen vil nedsætte en grundlovskommission, som skal kigge den gamle lov igennem og komme med forslag til, hvordan man kan skrive en ny og moderne grundlov, skyder SR-regeringen nu en hvid pil efter projektet.

Det bekræfter De Radikales grundlovsordfører, Zenia Stampe, over for Jyllands-Posten.

- Hvis man skal have en grundlovsændring igennem, kræver det et bredt flertal i Folketinget. Også for at man efterfølgende kan få det stemt igennem i befolkningen. Og vi har måttet konstatere, at den opbakning ikke findes, siger hun til avisen.

Både Dansk Folkeparti og Venstre er glade for den besked. Dansk Folkepartis grundlovsordfører, Søren Espersen, mener endda, at det er en af de bedste beslutninger, regeringen har truffet. 

Lego laver serie med amerikansk tegneseriegigant

KØBENHAVN: De danske legeklodser Lego får en ny karakter til kataloget af fiktive karakterer, der kan boltre sig i klodsernes univers

Den forvirrede hund Scooby Doo og de andre karakterer fra krimi-komedierne for børn vil i fremtiden være at finde i Legos udbud.

Dermed slutter Scooby Doo sig til Lego-holdet, der i forvejen har Star Wars-universet, Harry Potter og hans venner samt Batman og Superman på holdet.

 

Mest Læste

Annonce