Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

04/2/15 8:31

Suleman Haider

​Året starter godt i erhvervslivet: Få konkurser i januar, Gerningsmænd sprænger pengeautomat i luften i Hadsund, Danske fly kaster 10 bomber i kampen mod Islamisk Stat, Nationalbanken i historisk milliard-forsvar for kronen, Ministerier bryder regler om indkøb, To islamkritiske DF'ere slipper med en henstilling, Blå partier vil tilbage til gymnasiet fra før reform, Retten dømmer to mænd for sommerhusbrande, 45-årig mand dømt for knivstik i Birkerød

Året starter godt i erhvervslivet: Få konkurser i januar

KØBENHAVN: Erhvervslivet har taget hul på 2015 med et relativt lille antal konkurser for en januar måned.

I alt 337 virksomheder gik konkurs i løbet af sidste måned, viser tal fra kreditvurderingsbureauet Bisnode. Det er et fald i konkurser på 12 procent.

En af forklaringerne på det relativt lave antal konkurser skal findes i det lave renteniveau, der især har gavnet ejendomsbranchen.

Ejendomsbranchen klarede sig ud af januar med 13 procent færre konkurser end året før. I faktiske tal var der 14 konkurser i ejendomsbranchen i januar måned, hvilket ifølge Bisnode er det laveste antal konkurser for denne måned i fem år.

Gerningsmænd sprænger pengeautomat i luften i Hadsund

HADSUND: Ukendte gerningsmænd har natten til onsdag sprængt en pengeautomat i luften ved Jutlander Bank i Kirkegade i Hadsund.

Det oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi Karsten Højrup Kristensen.

Sprængningen af pengeautomaten er formentlig foretaget ved hjælp af gas, oplyser han.

Vidner har set gerningsmænd køre fra stedet i en mindre, sort bil af ukendt mærke, men Nordjyllands Politi ønsker ikke at oplyse, hvor gode spor det har i sagen.

Det er endnu uvist, hvor mange penge gerningsmændene er sluppet af sted med.

Danske fly kaster 10 bomber i kampen mod Islamisk Stat

KØBENHAVN: I løbet af den seneste uge har danske kampfly fløjet 10 missioner i luften over Irak, hvor der fra F-16-flyene er blevet kastet i alt 10 bomber.

De danske fly er indsat i kampen mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat, som tirsdag oplyste, at den havde likvideret et jordansk gidsel - angiveligt ved at brænde ham levende.

De seneste missioner, som de danske fly har deltaget i, har været offensive og er blevet fløjet i områderne i og omkring Ninawa-provinsen, der blandt andet huser storbyen Mosul.

Nationalbanken i historisk milliard-forsvar for kronen

KØBENHAVN: Nationalbanken har haft mere end almindelig travlt med at gøre den danske krone mindre populær.

Kronen har været så stærk, at Nationalbanken i januar har købt udenlandsk valuta for 106,6 milliarder kroner. Det er historisk rekord på en enkelt måned. Dermed bugner valutareserven med 564,1 milliarder kroner, hvilket er historisk højt.

Forud har Nationalbanken sænket renten på indskudsbeviser tre gange på to uger, så den i dag er minus en halv procent. 

Desuden valgte Finansministeriet fredag på opfordring fra Nationalbanken at stoppe salget af statsobligationer for at dæmpe trykket fra udlandet.

Ministerier bryder regler om indkøb

KØBENHAVN: Siden marts 2012 har ministerierne haft pligt til hvert år åbent at fremlægge planer for indkøb af alt fra opvaskemaskiner til forbrugerundersøgelser og togdrift, men ikke et eneste ministerium lever op til reglerne, skriver Jyllands-Posten.

Ministeriernes indkøbsplaner skulle ellers have været annonceret på hjemmesiden udbud.dk, der siden 2012 har samlet de danske offentlige udbud, så leverandørerne lettere kan klikke sig frem til opgaverne.

En opgørelse fra 2013 viser ifølge Jyllands-Posten, at staten købte varer for 40 milliarder kroner og tjenesteydelser for 21 milliarder kroner hos private virksomheder.

To islamkritiske DF'ere slipper med en henstilling

KØBENHAVN: To jyske medlemmer af Dansk Folkeparti har de seneste dage haft deres partimedlemskab hængende i en tynd tråd. Nu kan de ånde lettet op. De slipper med en henstilling. Det skriver politiken.dk.

Det blev resultatet, da hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti diskuterede de to islam- og muslimkritiske medlemmer.

Det betyder, at partiets tidligere næstformand i DF Aalborg Jørgen Larsen Møller og DF-medlem Jesper Fruerboel fra Brædstrup fortsat kan være medlemmer af partiet. 

Det oplyser næstformand Søren Espersen.

Blå partier vil tilbage til gymnasiet fra før reform

KØBENHAVN: En fejl. Sådan ser Dansk Folkeparti gymnasiereformen fra 2005. Derfor vil partiet sammen med de andre borgerlige partier rulle gymnasiet tilbage til tiden før reformen, skriver Politiken.

Det skal blandt andet ske ved at reducere antallet af studieretninger fra over 200 til 11 og afskaffe de tværfaglige fag. 

Venstre, Konservative og Liberal Alliance er enige i det meste, og dermed er det en samlet opposition, regeringen møder i de aktuelle gymnasieforhandlinger.

Regeringen ønsker også at reducere antallet af studieretninger, men på en anden måde.

Retten dømmer to mænd for sommerhusbrande

KOLDING: To mænd fik tirsdag i Retten i Kolding strenge fængselsstraffe for en stribe påsatte sommerhusbrande ved Vejle Fjord.

En 29-årig mand fra Vejle blev idømt tre år og 11 måneders fængsel, mens den anden tiltalte, der er 20 år, fik tre års fængsel. Det oplyser tvsyd.dk.

De to mænd var tiltalt for otte sommerhusbrande og fire brandstiftelser på landejendomme.

Dertil kommer 10 indbrud og seks tilfælde af groft hærværk. Desuden var de tiltalt for at have sat ild til en gummiged. Skaderne beløber sig til op mod fire millioner kroner.

45-årig mand dømt for knivstik i Birkerød

KØBENHAVN: Det var ikke drab, men vold med døden til følge, da en 68-årig mand en aften i april sidste år døde af knivstik i sin lejlighed på Teglporten i Birkerød.

Det afgjorde et nævningeting ved Retten i Lyngby tirsdag.

En 45-årig mand, der var tiltalt for at have dræbt sin 68-årige kammerat, blev frifundet for drab. Han blev i stedet dømt for vold med døden til følge og slap med seks års fængsel, oplyser hans advokat Michael Harms til Ritzau.

Nævningetinget var ikke helt enigt, idet en ville frifinde manden helt, og en anden ville dømme ham for drab. 

 

Annonce