Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

10/02/2015 09:33

Suleman Haider

​Udkantskommuner dropper unge og satser på seniorer, Saxo Bank afviser kunders klager i valutstrid, Anbragte børn klarer sig langt dårligere end andre børn, Dansk politi: Færre problemer med fulde unge i Prag, 14 folketingsmedlemmer mødes med Dalai Lama, Skoleelever indsamler rekordbeløb til afrikanske børn, Politiet: Bande-brødre står bag skyderi i København, 29-årig mand voldtog og mishandlede kvinder i København, Næsthøjeste overskud på betalingsbalancen nogensinde, Investeringsekspert: Novos it-selskab bliver en succes.

Udkantskommuner dropper unge og satser på seniorer

KØBENHAVN: De unge og børnefamilierne. Det har historisk set været befolkningsgrupper, som enhver borgmester er gået benhårdt efter at trække til, men en række kommuner har nu skiftet strategi, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

- Ærø Kommune har tidligere lavet kampagner for at tiltrække unge, men det er svært på grund af manglende arbejdspladser, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S). 

Kommunen satser i stedet på at lokke seniorer til ved at distribuere materiale til turisterne om sommeren og ved at arrangere aftenarrangementer med livejazz og rødvin, hvor frivillige fortæller om livet på øen.

Saxo Bank afviser kunders klager i valutstrid

KØBENHAVN: Den danske investeringsbank Saxo Bank afviser påstanden om, at den snød sine kunder, da den schweiziske nationalbank (SNB) 15. januar brød sin fastkurspolitik over for euroen. 

Den overraskende beslutning gav massevis af Saxo Banks kunder tab, der samlet kan løbe op i 700 millioner kroner, skriver Berlingske Business.

Ifølge avisen føler en række Saxo Bank-kunder fra både ind- og udland sig snydt af banken og har i desperation kontaktet Finanstilsynet og bedt om hjælp.

Saxo Bank skriver i en mail til Berlingske, at reglerne om information er overholdt.

Anbragte børn klarer sig langt dårligere end andre børn

KØBENHAVN: En ny analyse viser, at anbragte børn halter efter deres jævnaldrende på en række parametre. Blandt andet får anbragte børn langt sjældnere en uddannelse og et job, når de bliver voksne. 

Til gengæld havner flere af de anbragte børn i kriminalitet og bag tremmer, skriver KL's nyhedsbrev Momentum, der står bag analysen.

Ifølge undersøgelsen har 40 procent af de anbragte børn ikke taget folkeskolens afgangsprøve som 16-17-årige, mens det kun gælder seks procent af de ikke-anbragte børn.

Samtidig er kun 43 procent af de anbragte børn i beskæftigelse som 30-årige, mens det gælder 77 procent af de børn, der ikke har været anbragt.

Dansk politi: Færre problemer med fulde unge i Prag

PRAG: De danske unges vinterferietur til Prag ser indtil videre ud til at forløbe uden de store problemer.

For to år siden var der ellers store problemer med de festende danskere, men siden da har det danske politi sendt mandskab med til Tjekkiet, hvilket ifølge Thomas Kristensen, der er kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet, har været en god løsning.

- Vores betjente har ingen beføjelser, når de er på gaden i Prag. De følges rundt med det tjekkiske politi, og forsøger at hjælpe til, når der opstår episoder. Det kan være nemmere at have en fornuftig dialog, når man taler samme sprog, siger han

14 folketingsmedlemmer mødes med Dalai Lama

KØBENHAVN: Syv af Folketingets otte partier mødes med Tibets buddhistiske leder, Dalai Lama, når han senere på ugen lægger vejen forbi København. 

Ifølge Støttekomiteen for Tibet vil i alt 14 medlemmer af Folketinget mødes med lamaen, når han torsdag sætter fødderne i Bella Center på Amager. 

Regeringen har ikke nogen planer om at mødes med Dalai Lama - det sker med den begrundelse, at den ikke har modtaget en anmodning om at deltage i mødet.

Enhedslisten stiller med fire personer med politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen, mens SF har to medlemmer med.

Skoleelever indsamler rekordbeløb til afrikanske børn

KØBENHAVN: I løbet af december gjorde 16.000 danske børn gode gerninger for familie og bekendte og tjente på den måde 180.728 kroner til udsatte børn i Rwanda.

Beløbet er det største, der er indsamlet i forbindelse med den slags juleindsamlinger for SOS Børnebyerne. Ifølge organisationen kan mindst 36.000 børn få gavn af beløbet, som er næsten tre gange højere end det, der blev indsamlet i 2013.

Det var elever fra 1. til 7. klasse, der deltog i indsamlingen og gjorde gode gerninger i december. De små tjenester blev udført for forældre og andet familie, som betalte eleverne med små beløb, der derefter blev samlet i skoleklasserne.

Politiet: Bande-brødre står bag skyderi i København

KØBENHAVN: Det var sandsynligvis to brødre med forbindelse til bandegrupperingen Brothas, der lørdag aften skød og sårede to mænd på Tagensvej i København.

Det sagde politikommissær Steffen Thaaning Steffensen fra Københavns Politi mandag.

- Vi har en formodning om, at det er to brødre på 22 og 28 år. Vi har søgt efter dem hos familiemedlemmer og kærester, men de er ikke dukket op, sagde han.

De to ofre for skyderiet har ligesom de formodede gerningsmænd en vis relation til Brothas, mener politiet. 

Særligt for et af ofrene, en 23-årig mand, er drabsforsøg på ingen måde et ukendt fænomen. Han er flere gange blevet udsat for drabsforsøg på åben gade. 

29-årig mand voldtog og mishandlede kvinder i København

KØBENHAVN: En 29-årig mand har i løbet af de seneste dage begået særdeles grove seksuelle overgreb mod kvinder i København. 

Det mener politiet, der mandag fremstillede ham i Københavns Dommervagt. 

Ifølge sigtelsen voldtog manden lørdag en kvinde i en baggård. Han var så voldsom, at hun begyndte at bløde kraftigt fra underlivet. Manden slog desuden kvinden, der besvimede og måske har brækket næsen. 

Den 29-årige mand er også sigtet for at tvinge en anden kvinde til oralsex på et offentligt toilet. 

Manden nægtede sig skyldig foran dommeren, der alligevel varetægtsfængslede ham i 24 dage.

Næsthøjeste overskud på betalingsbalancen nogensinde

KØBENHAVN: Godt nok faldt overskuddet på betalingsbalancen en smule i 2014 sammenlignet med året før. Men alligevel blev der sidste år noteret det næsthøjeste overskud på betalingsbalancen nogensinde på 119,7 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik.

Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, konkluderer, at det tyder på en god konkurrenceevne.

- Overskuddet på vores betalingsbalance er vokset meget gennem krisen. Det skyldes dels stigende formueindkomst fra udlandet, men især at handlen med industrivarer er gået fra stort underskud til stort overskud.

- Det afspejler at dansk industri har en stærk konkurrenceevne, siger han.

Investeringsekspert: Novos it-selskab bliver en succes

KØBENHAVN: Novo Nordisk meddelte mandag, at medicinalkoncernen vil børsnotere sit it-selskab, NNIT.

Uden at kende de præcise detaljer vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet, at børsintroduktionen vil forløbe godt.

- Det bliver en succes, ingen tvivl om det. NNIT vil bære Novo Nordisk-varemærket, som i særklasse er det bedste blandt investorer herhjemme.

- NNIT vil være født med Novo Nordisks investeringsmæssige dna, og man må formode, at disse værdier fra moderselskabet vil gå igen i den nye aktie, siger Per Hansen.

Han vurderer, at Novo Nordisk må føle sig rimeligt sikre på NNIT's vækstpotentiale, når man har besluttet at børsnotere selskabet.

 

Mest Læste

Annonce