Nykøbing-sagen: Sygeplejerske får landets hårdeste dom

Ledelse

25/6/16 8:05

Nick Allentoft

Retten i Nykøbing Falster brugte blot 15 minutter på at udmåle straf til sygeplejerske.
En sygeplejerske fra Nykøbing Falster idømmes fængsel på livstid for med dødelige doser af medicin at have dræbt tre patienter og for at have forsøgt at tage livet af en fjerde.    Dommen er afsagt fredag formiddag af et enigt nævningeting ved Retten i Nykøbing Falster, der blot skulle bruge 15 minutter på at udmåle straffen.

De døde patienter i Nykøbing

Den 31-årige Christina Hansen har siden sin anholdelse 1. marts 2015 nægtet sig skyldig. Derfor kunne forsvarsadvokat Jørgen Lange også øjeblikkeligt meddele, at dommen ankes til landsretten.

Efter skyldkendelsen anbefalede Jørgen Lange, at fængselsstraffen i det mindste skulle have en maksimal længde på eksempelvis 12 eller 14 år.   Men også her fik anklager Michael Boolsen medhold, da han netop pegede på livstid som den eneste rigtige straf.   - Den tiltalte var ikke en dødsengel. Hun var en dødsdjævel, sagde anklageren blandt andet i sin begrundelse for, at retten burde idømme den tiltalte landets strengeste straf.   Den 31-årige kvindes forbrydelser har fundet sted på det lokale sygehus i årene 2012-2015.    Under drabssagen har en stribe kolleger fortalt, at de længe havde mistænkt den tiltalte for at skade patienter, inden hun blev anholdt. Flere var af den opfattelse, at den unge sygeplejerske med vilje forgiftede patienter i en syg jagt på drama og opmærksomhed.   Denne udlægning underbygges af en personundersøgelse, der i forbindelse med sagen har påvist, at Christina Hansen lider af en personlighedsforstyrrelse, der er kendetegnet ved egocentricitet og manglende tanke for andre. 

Det er imidlertid langt fra alle, der er overbevist om sygeplejerskens skyld. Under retssagen har en gruppe kolleger således vidnet til hendes fordel, ligesom både hendes kæreste og forældre har fulgt retsmøderne fra forreste række. 

Efter fredagens afgørelse ønskede ingen af dem at kommentere dommen.   Ud over fængselsstraffen skal Christina Hansen betale sagens omkostninger og en erstatning på 25.000 kroner til den 74-årige patient Maggi Rasmussen, der overlevede drabsforsøget.    De pårørende til en af de døde patienter, den 66-årige Viggo Petersen, tilkendes en erstatning på 427.000 kroner. Tilsyneladende forelå der intet krav om erstatning fra pårørende til sagens andre ofre.   FAKTA: Her er sygeplejerskes otte forbrydelser Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen er fredag idømt fængsel på livstid. Læs om forbrydelserne her. Retten i Nykøbing Falster har fredag idømt den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fængsel på livstid for blandt andet tre drab og et drabsforsøg.    I alt er den dømte kendt skyldig i otte af de ni forhold, som stod oplistet i anklageskriftet. Læs her om forbrydelserne og rettens dom:   * Forhold 1: Drabet på den 72-årige Arne Herskov fandt sted 4. marts 2012 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og Stesolid. SKYLDIG.   * Forhold 2: Den tiltalte har misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads. SKYLDIG.   * Forhold 3: Overtrædelse af autorisationsloven ved at have givet sin i dag otteårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn. SKYLDIG.   * Forhold 4: Drabet på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19.00 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og Stesolid. SKYLDIG.   * Forhold 5: Sagens tredje drab. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som blev dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og Stesolid - går igen. SKYLDIG.   * Forhold 6: Drabsforsøget på den dengang 72-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, Stesolid og hjertemedicinen Cordarone. SKYLDIG.   * Forhold 7: Overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da Christina Hansen i sit virke som sygeplejerske misbrugte sin stilling til at krænke privates ret og udviste grovere forsømmelse, idet hun i forbindelse med drabene og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter. FRIFINDES for overtrædelse af autorisationsloven, SKYLDIG i at have misbrugt sin stilling.   * Forhold 8: Overtrædelse af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid. SKYLDIG.   * Forhold 9: Besiddelse og anvendelse af en mobiltelefon under sin varetægtsfængsling. FRIFUNDET   Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København samt dommen fra Retten i Nykøbing Falster. /ritzau/  

Annonce