Østeuropæere flytter i stigende grad på landet

Infrastruktur

11/11/14 8:06

Nick Allentoft

Mange kommuner har dobbelt så mange østeuropæiske borgere som i 2008. De redder produktionen, lyder det.

Flyttebilerne fra Østeuropa har for alvor kurs mod landet.

Frederikshavn, Norddjurs, Vejen og Hjørring er nogle af de landkommuner, der fra 2008 til i dag har haft over en tredobling af østeuropæere, skriver Ugebrevet A4.

861 østeuropæere bor i dag i Frederikshavn, mens tallet i 2008 kun lød på 151 personer, og også nabokommunerne Brønderslev og Hjørring strømmer østeuropæerne til.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret.

Borgmester i Hjørring Arne Boelt (S) mener, at østarbejderne kan være en gevinst for kommunen.

- Så længe de får en overenskomstmæssig løn og er her på ordentlige vilkår, har jeg intet imod østarbejdere. Tværtimod kan det være, at vi skal være rigtigt taknemmelige.

- For hver gang der bosætter sig en borger i Hjørring, betyder det noget for bloktilskuddet og skatteindtægten. Bliver de gift og får børn, giver det liv i skoler og daginstitutioner, siger han.

I Frederikshavn oplever borgmester Birgit S. Hansen (S), at tilstrømningen fra øst både rummer fordele og ulemper.

- Det kan godt være en positiv historie. Nordjylland er kendt som produktionsdanmark. Det er vigtigt at få jobbene besat, og hvis østeuropæerne arbejder på danske overenskomster og betaler skat, er de velkomne, siger borgmesteren til Ugebrevet A4, men understreger dog:

- Jeg er først og fremmest er interesseret i, at lokale ledige først får job. Når nogle job er besat af østeuropæere, håber jeg ikke, det skyldes, at de accepterer dårlige løn og arbejdsvilkår. Der er mange nuancer, siger han.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.