OVERBLIK: Her bider de stadig negle efter valget

Politik

19/6/15 7:19

Nick Allentoft

Kan den tidligere stemmesluger Ida Auken vippe socialministeren ud, og kan Özlem overraske mod Olsen Dyhr?

Mens fordelingen af partimandater faldt på plads tidligt natten til fredag, er der fortsat stor spænding om, hvem der skal i Folketinget. 

Den udløses for manges vedkommende først ved fintællingen senere fredag, og i de følgende storkredse er der nervepirrende dueller: 

København: 

* Da SF går fra tre til blot et mandat, tegner sig en duel mellem partiformand Pia Olsen Dyhr og populære Özlem Cekic, som ved valget i 2011 fik flere end dobbelt så mange stemmer som den nuværende formand. Dyhr regnes dog som favorit. 

* Der venter en radikal duel mellem socialminister Manu Sareen og partihopperen Ida Auken, som var en stemmesluger, da hun i 2011 stillede op for SF. Også hos Venstre, som går et mandat tilbage, står et drama mellem Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen.

Sjælland:

* De Radikale er også i Sjællands Storkreds ramt af et dårligt valg. Partiets ene mandat går til enten klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen eller Zenia Stampe. Sidst, da de begge blev valgt, vandt Stampe duellen snævert med under 50 stemmer.

Københavns Omegn: 

* Hos Venstre er tidligere indenrigsminister Karen Ellemann favorit til at vinde det ene mandat, og det kan blive en tæt kamp om det andet mellem Jakob Engel-Schmidt, Tina Nedergaard, Morten Løkkegaard eller Mads Fuglede.

* Konservative fastholder sit mandat, og her står en kamp mellem Rasmus Jarlov og debattøren Mads Holger, som er vred over, at hans parti har opstillet ham på listen med hans efternavn Nørgaard Madsen. 

Fyn: 

* SF skrumper til et mandat, og partiets tidligere formand Annette Vilhelmsen må regnes som favorit. Hun udfordres af Karsten Hønge, den mediedøbte og senere selverklærede "vikar fra helvede".

Vestjylland:

* I Vestjyllands Storkreds gik Venstre et mandat tilbage. Partiets næstformand, Kristian Jensen, og politiske ordfører, Inger Støjberg, forventes at tage de to første mandater. Herefter slås fire nuværende folketingskandidater om de sidste tre pladser. 

Det er trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen, formand for skatteudvalget, Mads Rørvig, uddannelses- og forskningsordfører Esben Lunde Larsen og landdistriktsordfører Thomas Danielsen, der bider negle.

Derudover er borgmesteren i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer, også opstillet i storkredsen.

* Socialdemokraterne beholdt fire mandater. Det forventes at give genvalg til den forhenværende udviklings- og handelsminister, Mogens Jensen, erhvervsordfører Thomas Jensen og forsvarsordfører Annette Lind.

Det fjerde folketingsmedlem på valg i Vestjylland for Socialdemokraterne er Karin Gaardsted, der udfordres af blandt andet af den 26-årige Anne Paulin, der har været lokal formand for ungdomsorganisationen DSU.

Østjylland:

* I Østjyllands Storkreds mistede Venstre tre af deres syv mandater, og der bliver derfor trængsel om pladserne i Folketinget. 

Af de fire tilbageværende mandater forventes EU- og udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen, tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen og it- og kulturordfører Michael Aastrup Jensen at tage de tre første mandater.

Fire folketingsmedlemmer står tilbage med et mandat, der skal fordeles. Det er erhvervsordfører Kim Andersen, ligestillingsordfører Fatma Øktem, handicapordfører Anne-Mette Winther Christiansen og Færøerne-ordfører Finn Thranum.

* SF taber også et mandat i Østjyllands Storkreds. Det betyder, at arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen skal overraske, hvis han skal slå gruppeformand Jonas Dahl i kampen om det tilbageværende mandat.

/ritzau/

Annonce