Papes fokus på ordentlighed blændede Løkkes blik for magt

Politik

28/2/16 3:01

Nick Allentoft

De Konservative fik deres vilje. Eva Kjer Hansen har trukket sig som miljø- og fødevareminister, og statsministeren vil udnævne en afløser efter weekenden.

Lars Løkke Rasmussen mod Søren Pape Poulsen. Venstres statsminister mod formanden for De Konservative. 

Fronterne har været trukket helt op i Eva Kjer Hansen-sagen, men nervekrigen i blå blok fandt sin kulmination lørdag, da Venstre-profilen valgte at trække sig som miljø- og fødevareminister.

Landbrugspakken, som blev vedtaget i Folketinget torsdag, blev dermed Eva Kjer Hansens undergang. 

Regeringskrise

Vi samler historierne om regeringskrisen på denne side. 

Løkke havde ellers truet med at udskrive folketingsvalg. Han fastholder, at Eva Kjer Hansen ikke har vildledt Folketinget i forbindelse med udlægningen af landbrugspakken. 

De Konservative, regeringens mindste støtteparti, mente sammen med rød blok, at det havde hun. Pape spillede iskold.

Hvis Løkke ville udskrive valg, måtte han gøre det, men det er ikke længere aktuelt.

Og selv om statsministeren beklager sin ministers afgang og erkender at blå blok står svækket tilbage efter magtkampen, var alternativet trods alt værre. 

- Jeg ville da hellere have, at ministeren var fortsat. Men det er bedre at tabe ansigt, end at tabe hovedet, sagde han til TV2 News lørdag.

Søren Pape derimod har kun udtalt sig via Facebook:

- Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren ikke har givet offentligheden et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken.

- I dag kan vi konstatere, at hun har valgt at trække sig. Den beslutning tager vi til efterretning. Som vi hele tiden har sagt, så støtter vi fuldt ud op om statsministeren og Venstre-regeringen, og nu vil vi se fremad, skrev Pape.

Konservative folketingsmedlemmer som Mai Mercado, Mette Abildgaard og Rasmus Jarlov udtrykker, at der nu må kigges fremad, og det gode samarbejde i blå blok nu må fortsætte.

Men det står fast, at de borgerlige partier trods en række møder i ugens løb aldrig nåede til enighed. Og det står fast, at De Konservative endte med at vælte Eva Kjer Hansen.

Liberal Alliance - som i skarpe vendinger har kritiseret De Konservative - og Dansk Folkeparti giver udtryk for, at de borgerlige nok skal få et samarbejde til at fungere.

Rød blok er mere skeptisk. Krisen hos regeringen er enorm, mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Eva Kjer Hansens afgang efterlader Lars Løkke Rasmussen som en historisk svag statsminister.

- Trods et flertal har Løkke sagt, at Eva Kjer Hansen skulle blive siddende, og derfor er dette et meget stort nederlag for statsministeren.

- Løkke har forsøgt at banke Pape på plads, og det lykkedes ikke. Man kan ikke true sig til tillid. Blå blok er i stor intern strid, og Løkke har ikke styr på butikken, siger Wammen.

Prominente K-borgmestre som Michael Ziegler (Høje-Taastrup) og Benedikte Kiær (Helsingør) roser Pape.

- Han har klaret en meget vanskelig situation på en utrolig flot måde. Jeg vil faktisk give ham et 12-tal for forløbet, siger Ziegler, mens Kiær tilføjer: 

- Det her er et meget godt billede på, at vi har at gøre med en meget stålfast mand, der mener, hvad han siger, og som står ved sit eget ord.

/ritzau/

Annonce