Portræt af republikanernes præsidenthåb: Jeb Bush kommer fra en magtfuld familie

Politik

15/06/2015 23:19

Suleman Haider

Den republikanske præsidentkandidat kan spørge både far og bror om, hvordan det er at sidde i Det Hvide Hus.

Bush.

For de fleste er det efternavnet, man bemærker, når snakken falder på Jeb Bush, der mandag officielt har meldt sig på banen som præsidentkandidat for Republikanerne i USA.

62-årige Jeb Bush kommer fra en af de mest indflydelsesrige politiske familier i USA. Hans far, George H.W. Bush, var præsident fra 1989 til 1993, mens storebroderen George W. Bush havde magten i Det Hvide Hus fra 2001 til 2009.

Selv har Jeb Bush siddet som guvernør i delstaten Florida fra 1999 til 2007.

Netop efternavnet undgår han dog i logoet for sin valgkampagne. Her står der blot "Jeb!" med store røde bogstaver, mens vælgerne selv må regne ud, at der er tale om et medlem af Bush-dynastiet.

Det er sigende, at Jeb Bush ikke offensivt udnytter sit efternavn i kampagnen. Mange amerikanere har stadig dårlige minder om tiden med George W. Bush som præsident, især på grund af krigene i Irak og Afghanistan.

Kort efter sin indsættelse dummede George W. Bush sig blandt andet ved at kalde grækere for "Grecians" og ikke "Greeks". Han forvekslede Slovenien med Slovakiet, glemte navnet på Indiens leder og kom til at kalde Afrika for ét land.

Imens noterer The New York Times, at Jeb Bush på en rejse i sidste uge i Europa imponerede med sin viden om Mellemøsten, Ukraine og Grækenland.

Siden Jeb Bush forlod guvernørkontoret i Florida i 2007, har han ifølge avisen været på 89 forretningsrejser i 22 forskellige lande, og han er kendt for at besidde en naturlig nysgerrighed, som hans bror manglede.

Politisk tilhører Jeb Bush den mere moderate republikanske fløj. Modsat den konservative del af partiet støtter han indvandreres retsstilling. Privat er han gift med Columba, der er født i Mexico, og han taler flydende spansk.

Sidste år forsvarede han de illegale migranter, der kommer til USA, og kaldte det en "kærlighedsgerning", når migranterne krydser grænsen, fordi det ifølge ham ofte er personer, der vil føres sammen med deres familier.

Han støtter også en uddannelsesplan, som den konservative del af Republikanerne har kritiseret voldsomt.

Ifølge det amerikanske medie Politico kan ikke bare Jeb Bushs efternavn, men også hans nærmeste familie gå hen at blive en udfordring i en amerikansk valgkamp, hvor der er stort fokus på personer.

Columba Bush har i lang tid holdt sig væk fra mediernes søgelys, og det er ikke kutyme i USA, hvor de potentielle førstedamer historisk har spillet store roller i valgkampe og er med til at skabe billedet af præsidentkandidater som "hele personer".

Det ser heller ikke godt ud, at datteren Noelle i 2002 blev anholdt for at være i besiddelse af crack-kokain og senere blev indlagt til afvænning.

Jeb Bush, der i december fortalte, at han undersøgte mulighederne for at stille op som præsidentkandidat, er ifølge en måling fra det uafhængige institut RealClearPolitics favorit til at blive Republikanernes udkårne i kampen mod Demokraterne.

Men han har ikke det store forspring til de andre republikanere, som politiske iagttagere i december spåede, at han ville få.

 

BLÅ BOG: 

Jeb Bush annoncerede mandag, at han stiller op i kampen om at blive USA's næste præsident.

Med løfte om at "reparere Amerika" meddelte tidligere guvernør Jeb Bush mandag ved et arrangement i Florida, at han vil forsøge at vinde nomineringen som Det Republikanske Partis præsidentkandidat ved næste års valg i USA.

* Navn: John Ellis Bush (Jeb Bush)

* Alder: 62 år

* Fødested: Midland, Texas

* Søn af: George H.W. Bush og Barbara Pierce Bush

* Nationalitet: Amerikansk

* Uddannelse: Bachelorgrad i latinamerikanske studier fra University of Texas

* Karriere: Guvernør i Florida fra 1999-2007. Har desuden beskæftiget sig med ejendomshandel og finans og haft adskillige bestyrelsesposter. Stiller nu op som præsidentkandidat for Republikanerne

* Civilstand: Gift med Columba og har børnene George, John Ellis og Noelle

Kilder: CNN, Biography.com

 

FAKTA: Republikanske præsidentkandidater

Jeb Bush bliver den 11., der stiller op i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Med Jeb Bushs officielle entré i den amerikanske valgkamp mandag er der føjet endnu et navn til listen over republikanere, der vil være Det Republikanske Partis præsidentkandidat ved valget i 2016:

* Jeb Bush, 62 år. Tidligere guvernør i Florida. Har to tidligere præsidenter i sin nærmeste familie - sin far, George H.W. Bush, og sin storebror, George W. Bush.

* Ben Carson, 63 år. Har været en af præsident Obamas største kritikere i forhold til præsidentens sundhedsreform fra 2013.

* Ted Cruz, 44 år. Leder af Tea Party-bevægelsen. Cruz er baptist og imod homovielser, abort og en strammere våbenlov.

* Carly Fiorina, 60 år. Er af Fortune Magazine tidligere blevet udnævnt til den mest magtfulde kvinde i amerikansk erhvervsliv.

* Rick Perry, 65 år. Den længst siddende guvernør i Texas' historie. Trak sig fra valgkampen i 2012 efter en bommert under en tv-debat.

* Mike Huckabee, 59 år. Tidligere guvernør i Arkansas. Var nærmeste udfordrer til John McCain i kapløbet om at blive præsidentkandidat i 2008.

* George Pataki, 69 år. Tidligere guvernør i New York. Pataki er en outsider, da han har været ude af det offentlige søgelys i lang tid.

* Rand Paul, 52 år. Senator fra Kentucky. Er fortaler for en mindre stat og mere individuel frihed til borgerne.

* Marco Rubio, 43 år. Senator fra Florida. Ønsker at annullere præsident Obamas reform af det amerikanske sundhedsforsikringssystem.

* Rick Santorum, 57 år. Tidligere senator fra Pennsylvania. Blev nummer to ved 2012 valget om at være republikanernes præsidentkandidat.

* Lindsey Graham, 59 år. Senator fra South Carolina. Har meget fokus på en stærk udenrigspolitik.

Kilde: dpa, New York Times, Reuters

 

 

Mest Læste

Annonce