Da Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i 2011, var Hækkerup selvskrevet på ministerholdet. I første omgang blev hun social- og integrationsminister.

PORTRÆT: Den resolutte Hækkerup rykker ud i landbruget

Politik

10/10/2014 10:09

Nick Allentoft

Karen Hækkerup (S) stopper i politik efter 17 år for at blive direktør i Landbrug & Fødevarer.

Hun har været i politik, siden hun var 23, men nu træder hun endegyldigt væk fra den politiske scene. 

Et tilbud om at blive direktør i Landbrug & Fødevarer kunne hun ikke sige nej til, og derfor stopper 40-årige Karen Hækkerup (S) som justitsminister og overlader roret til partifællen Mette Frederiksen (S). Dermed slutter en 17 år lang karriere i politik. 

Allerede i 1997 blev hun valgt ind i Borgerrepræsentationen i København. Med bopæl på Nørrebro argumenterede hun tidligt for at begrænse indvandringen - til stor furore på venstrefløjen.

Hun blev en beslutsom og resolut politisk ordfører under overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S), men måtte se Ritt Bjerregaard (S) løbe med spidskandidaturet til overborgmesterposten i 2004.

Derfor lagde hun sine lokalpolitiske ambitioner til side og stillede i stedet op til Folketinget året efter, hvor hun med det samme blev valgt ind. 

Efter et par år som forbrugerpolitisk ordfører blev hun i 2007 sat i spidsen for at lukke flanken til Dansk Folkeparti og den borgerlige regering på retsområdet.

Hvis Helle Thorning-Schmidt skulle slå Anders Fogh, skulle Socialdemokraterne på bølgelængde med de danskere, der ville have hårdere straffe og skrappere krav til integration.

Og her passede Karen Hækkerup perfekt. Hun var veltalende og havde en klar holdning til netop de problemer, som danskerne opponerede imod.

Da Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i 2011, var Hækkerup selvskrevet på ministerholdet. I første omgang blev hun social- og integrationsminister.

Hun blev dog ofret i forbindelse med en ministerrokade i august 2013, da SF's nye formand, Annette Vilhelmsen, ville have posten som socialminister. Hækkerup blev i stedet fødevareminister. Det var dog kun for en kort bemærkning. 

Da justitsminister Morten Bødskov i slutningen af 2013 blev tvunget til at trække sig på grund af Christiania-sagen, blev hun igen sat frem i forreste række som justitsminister.

Nu skal hun atter gøre brug af de erfaringer, hun gjorde sig som fødevareminister i 2013.

Karen Hækkerup, der er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, er født i Hillerød og valgt til Folketinget fra Tårnby-kredsen.

Privat er hun gift med Ole Hækkerup og dermed en del af det gamle Hækkerup-dynasti på Christiansborg. Parret bor i Dragør og har tre børn.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce