"Den førerposition, vi har lige nu, kan hurtigt blive pillet fra os. Både Tyskland og Storbritannien har mål, der svarer til dem, vi nu vil sætte," siger partileder for De Radiakle, Morten Østergaard.

Radikale vil have udledningen af drivhusgasser længere ned

Politik

01/06/2015 08:41

Mikkel Sarka

Radikales klimaudspil går blandt andet ud på at sætte et nyt krav til udledningen af drivhusgasser.

Danmarks officielle mål for udledningen af drivhusgasser lyder på, at vi i 2020 skal have opnået en reduktion med 40 procent af niveauet i 1990.

Men Radikale vil endnu længere ned, og derfor har partiet nu lanceret en klimaplan, hvor målet er en reduktion med 55 procent i 2030.

Partileder Morten Østergaard forklarer til Politiken, at han gerne vil sætte et nyt, ambitiøst pejlemærke.

- Den førerposition, vi har lige nu, kan hurtigt blive pillet fra os. Både Tyskland og Storbritannien har mål, der svarer til dem, vi nu vil sætte, siger han til avisen.

Derudover vil Radikale have sat loft over landbrugets udledninger ved at kigge mere på, hvor meget den enkelte landmand udleder, og ikke på, hvor meget vedkommende producerer.

Endelig skal transportsektoren også bidrage til mindre CO2 i fremtiden ved, at afgiftssystemet omlægges.

- Resultatet skal være, at vi fremmer biler, der udleder så lidt CO2 som muligt. 

- Det er klart, at det kan give udfordringer for statskassen, når en afgiftsomlægning fører til, at folk reagerer, som vi havde håbet, siger Østergaard til Politiken.

Klimaplanen møder dog ikke umiddelbart opbakning fra finansminister Bjarne Corydon (S), fordi der ikke for nuværende er opbakning til en bred klimaaftale.

- Derfor er vi også nødt til at være lydhøre over for den skepsis, vi oplever fra den anden side af folketingssalen. Det er vigtigt at være realistisk, siger han.

Mest Læste

Annonce