Reaktioner på storfusion

Politik

21/11/14 11:14

Nick Allentoft

Sundhedsområdet får forhåbentlig et løft, hvis Danske Regioner og KL fusionerer, siger indenrigsministeren. Fælles front mellem Danske Regioner og KL styrker arbejdet for borgernes behov, mener Carl Holst. Også Aarhus borgmester, Jacob Bundsgaard, bakker op.

Det er til gavn for borgerne, hvis Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) vælger at fusionere.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

Fusion KL-Danske Regioner

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner planlægger at slå sig sammen. Læs alt om fusionen på vores temaside. Klik her.

- Først og fremmest glæder det mig, at det tilsyneladende er muligt at lave et tættere samarbejde mellem regioner og kommuner. Det, tror jeg, kan komme mange borgere til glæde og gavn.

- Man kan blandt andet håbe, at et tættere samarbejde mellem regioner og kommuner kan løfte sundhedsområdet, hvor de i dag hver for sig løser vigtige opgaver. 

- Der er i hvert fald plads til forbedringer på det område, siger Morten Østergaard.

På et møde mellem Danske Regioner og KL blev parterne enige om at gå til deres bagland med forslag om en fusion. Et af målene med fusionen er, at den skal styrke det decentrale Danmark, lyder det fra parterne.

Ministeren afviser, at der bliver taget for mange beslutninger på Christiansborg hen over hovedet på kommunerne og regionerne.

- Jeg synes, at vi i regeringen har dokumenteret, at det går den anden vej. Med beskæftigelsesreformen har vi lavet det, kommunerne kaldte en historisk afbureaukratisering.

- Jeg synes, regeringen gør et stort stykke arbejde for, at kommunerne og regionerne kan gøre det, de er bedst til, nemlig at levere velfærd til borgerne, siger Morten Østergaard og kalder det for en god og konstruktiv dialog, når kommuner og regioner deltager i politiske forhandlinger.

Spørgsmål: Regionerne opgiver deres direkte talerør ved en fusion. Er det et skridt på vej mod regionernes endeligt?

- Jeg kan ikke forestille mig, at regionerne går ind i den her fusion, fordi de ikke ønsker at eksistere længere. For regeringens vedkommende har vi ingen planer om, at der ikke skal være regioner i fremtiden. Tværtimod synes vi, det er vigtigt, at sundhedsopgaven er folkeligt forankret, som den er i regionerne, siger Morten Østergaard.

 

Carl Holst støtter fusion: Der kan ydes mere per krone

 Danmarks borgere har udsigt til at få mere for pengene, hvis en fusion mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner bliver en realitet.

Det mener regionsrådsformand og næstformand i Danske Regioner Carl Holst (V), der af den grund glæder sig over det mulige samarbejde.

- Vi skal hele tiden forny og udvikle den offentlige sektor til gavn for borgerne. Med en fælles organisation kan der ydes mere per krone, og dermed vil kommuner og regioner få mere for pengene, siger Carl Holst i skriftlig udtalelse.

- Men det allervigtigste for mig er, at hvor vi før nogle gange arbejdede på hver vores spor i KL og Danske Regioner, så samler vi nu kræfterne om at skabe et stærkt decentralt Danmark med fokus på borgernes behov, siger han.

Forslaget om en fusion præsenteres i december for bestyrelserne i Danske Regioner og KL. 

Først i 2018 vil en endelig fusion kunne gennemføres.

Formand i Danske Regioner Bent Hansen erkender, at KL er større end Danske Regioner, og at det også vil have betydning for, hvordan magtfordelingen i tilfælde af en fusion vil være.

- Der er ingen tvivl om, at en kommende formand vil komme fra kommunerne, siger Bent Hansen.

Hvis fusionen bliver til virkelighed, er planen, at der bliver to næstformandsposter. Her sætter regionerne sig på den ene post, mens kommunerne får den anden.

 

Bundsgaard støtter 

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, som er medlem af KL’s bestyrelse, støtter varmt en sammenlægning:

”Landets kommuner og regioner er ansvarlige for at levere den borgernære velfærd i Danmark, og med en sammenlægning af KL og Danske Regioner kan vi sikre, at flere beslutninger træffes tæt på borgerne. En stærk organisation, som taler på vegne af både kommuner og regioner, vil styrke det decentrale Danmark og udviklingen af vores velfærd. De senere år har budt på for meget detaljestyring fra centralt hold - der er brug for en stærk organisation, der kan træffe beslutninger tættere på borgerne. Jeg foretrækker, at Folketinget og centraladministrationen blot udstikker de overordnede rammer, så vil kommunerne og regionerne forstå at udfylde dem bedst muligt ud fra borgernes ønsker og behov",siger borgmester Jacob Bundsgaard.

KL er en privat interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark. Det er KL's formål, at varetage de danske kommuners fælles interesser og bidrage til, at kommunerne politisk og administrativt løser sine opgaver. Danske Regioner er tilsvarende en interesseorganisation for de fem danske regioner.

/ritzau/DenOffentlige

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.