Regeringen vil forhandle postunderskud med Sverige

Infrastruktur

14/3/17 10:11

Nick Allentoft

Finansministeren vil have dialog, mens SF beskylder Sverige og Danmark for at have lænset postvæsnet. Transportministeren reddet efter beklagelse.

Postvæsnet er så meget i krise, at der er brug for en rekonstruktion af det dansk-svenske postselskab PostNord. Det fastslår finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag morgen.

Og den danske finansminister lægger ikke skjul på, at han håber, at den svenske regering, der ejer 60 procent af selskabet, vil bidrage.

Den svenske industriminister, Mikael Damberg, har ellers gjort det klart, at han mener, at problemerne i PostNord skyldes danske forhold. 

- Svenske skatteborgere skal ikke betale for et kraftigt underskud i Danmark, lød det i et interview, SVT lavede for DR Nyheder.

Kristian Jensen fremhæver også den faldende postmængde i Danmark som den væsentligste forklaring på underskuddet. Men han vil alligevel forhandle med svenskerne om en redningsplan.

- Vi skal have en dialog med den svenske regering. Det vigtige for regeringen er, at danskerne kan være trygge ved, at man stadig kan modtage post og pakker i hele Danmark, siger han.

- Der har været en række udlodninger af udbytte fra den danske del. Det er vigtigt at tage det med i billedet, når man kigger på, hvad der skal ske. 

De udbytteudlodninger, finansministeren taler om, handler om, at den svenske og den danske stat har trukket penge ud af deres fælles ejede selskab. 

Det får SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til at anklage staterne for selskabstømning.

- Mens PostNord har været i krise, har man udbetalt 3,3 milliarder til ejerne, altså Danmark og Sverige, siger hun.

- Så har man jo allerede tømt kassen for det, der mangler nu.

  Transportminister beklager tien om postens kapitalbehov Transportminister Ole Birk Olesen (LA) beklager, at han ikke på et tidligere tidspunkt oplyste de politiske partiers post- og finansordførere om PostNords kapitalbehov.   Det siger han efter et orienteringsmøde i Finansministeriet, hvor han har stået skoleret foran ordførerne. Også finansminister Kristian Jensen (V) deltog i mødet.   - Jeg har taget ad notam, at det skal være bedre. De vil gerne have det hurtigere. Jeg synes, at man skal respektere de forligskredse. Når et flertal siger, at jeg har gjort det forkert, så er det forkert.   - Det beklager jeg. Det skulle de have haft. De vil gerne have tallene, før vi i ministeriet har bekræftet dem, siger Ole Birk Olesen.   Sagens kerne er, hvorvidt Ole Birk Olesen i tilstrækkeligt omfang og tilstrækkeligt hurtigt har fortalt de politiske partier, hvor galt det stod til i postvæsnet.   Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, siger efter mødet, at det ligner en "meget stor næse" til Ole Birk Olesen.    Dansk Folkeparti vil dog ikke afgøre Ole Birk Olesen skæbne med det samme. Partiet skal diskutere sagen på et gruppemøde klokken 11 tirsdag, før det bliver besluttet, hvordan regeringens støtteparti vil forholde sig.   - Jeg hører det som en beklagelse fra ministeren af forløbet, siger Kim Christiansen.   - Det ligner en meget stor næse til ministeren, siger han.   Postordfører i Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, erkender, at finansordførerne har fået oplysninger om PostNord under skærpet fortrolighed. Det bekræfter partiets finansordfører Benny Engelbrecht.   - Der er ting, man ikke kan og må sige under skærpet fortrolighed, siger Benny Engelbrecht.   /ritzau/  

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce