Regerings-monopol på vigtige taburetter bliver afskaffet

Politik

18/11/14 8:47

Suleman Haider

De vigtige formandsposter i Folketingets udvalg skal fremover besættes mere ligeligt mellem blokkene.

Efter et årtis tilløb gør Folketinget nu op med regeringens monopol på de betydningsfulde formands- og næstformandsposter i tingets forskellige udvalg.

Alle Folketingets partier står bag et nyt beslutningsforslag om at ændre forretningsordenen, så disse poster fremover fordeles i forhold til de to valgforbunds - nemlig regeringens og oppositionens - forholdsmæssige størrelse. Det skriver Information. 

- Forslaget er et godt resultat af det samarbejdende folkestyre og understreger dets værdi også i Folketingets fremtidige arbejde ved at forhindre, at et lille flertal som del i regeringskabalen sætter sig på en uforholdsmæssig stor del af formandsposterne i Folketingets stående udvalg, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til avisen. 

Beslutningsforslaget kommer, efter at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) oven på folketingsvalget i 2005 netop blev kritiseret for at se stort på det såkaldte samarbejdende folkestyre, da posterne skulle fordeles.

I princippet har valgforbundet bag regeringen kunnet sætte sig på formandsposten i samtlige udvalg, da partierne i dette har flertal i dem alle. 

I 2005 satte den daværende Fogh-regerings valgforbund rekord ved at tage 20 ud af de i alt 25 formandsposter.

Enhedslistens medlem af Folketingets præsidium, Per Clausen, mener, at den mere ligelige fordeling af posterne sikrer en bedre lovkvalitet.

- Som udvalgsformand har man mulighed for at tage nogle initiativer i forhold til, hvordan udvalget arbejder og tage initiativer i forhold til høringer og lovgivningen. Så selvfølgelig betyder det noget, hvem som er formand. Det er godt for oppositionen at få den mulighed i forhold til regeringen og dermed bedre kunne kontrollere den, siger Per Clausen.

Anders Fogh Rasmussens rekord fik dengang Folketingets daværende formand, Christian Mejdahl (V), til at bebude en ændring af reglerne.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.