Regioner mener tvang er midlet mod farlige psykisk syge

Politik

13/10/2016 12:52

Nick Allentoft

Tvang over for psykisk syge på bosteder kan hjælpe dem ud af misbrug og hindre vold, mener Danske Regioner.En specialiseret afdeling til psykisk syge kan hjælpe lidt, men det er en forkert løsning for at hindre drab, mener fagprofessionel.
Det "skaber et forkert billede", når kritikere skyder med skarpt mod et regeringsudspil, der giver mulighed for at bruge mere tvang mod psykisk syge på bosteder.    Det mener formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

- Hvad er alternativet til det her? Det er, at man ikke gør noget og bare fortsætter med bind for øjnene, og det vil være en katastrofe. Man er gået ned i de sædvanlige positioner, og det er lidt ærgerligt, siger Bent Hansen.

LÆS OGSÅ: Sophie Hæstorp: Kom tilbage til virkeligheden   Forslaget stammer fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V). Det kommer som reaktion på, at fem medarbejdere på bosteder er blevet dræbt af psykisk syge beboere inden for fire år.   Udspillet er en del af forhandlingerne mellem Folketingets partier minus Enhedslisten om fordeling af pengene i satspuljen. Det vil blandt andet give personalet mulighed for at låse beboere inde i en kort periode.   Forslaget møder kritik fra pårørendeforeningen Bedre Psykiatri og Landsforeningen Sind.   Men Bent Hansen peger på, at der ikke er noget nyt i udspillet, for de foreslåede foranstaltninger findes allerede i psykiatriloven i dag.    - Disse omkring 150 mennesker på landsplan udgør en særlig udfordring. At sørge for, at folk får deres medicin, og ikke kan skade andre, og at folk kommer ud af deres misbrug - hvis det er tvang, kan jeg godt gå ind for det, siger Bent Hansen.   Han tilføjer, at den ny praksis også kan holde narkohandlere ude. I dag kan pushere angiveligt vandre ind og ud af de socialpsykiatriske bosteder, som de vil. 

Personalet kan intet stille op, fordi det ikke er lovligt at låse dørene. 

Regionernes formand mener ikke, at flere pladser i hospitalspsykiatrien er løsningen. Det anbefales ellers af Dansk Psykiatrisk Selskab.   - At komme tilbage til den psykiatri, hvor vi har borgere indlagt i årevis - det passer ikke med, at de mennesker gerne vil ud af deres misbrug og ind i en stabil periode og leve deres eget liv, siger regionsformanden.   Bosted-ansat: Mere tvang forhindrer ikke drab At bruge mere tvang mod psykisk syge mennesker vil ikke kunne forhindre drab i at finde sted på landets bosteder.   Det mener Mia Kristina Hansen, der er ansat på bostedet Lindegården. 25. marts i år blev en 57-årig kvindelig ansat på netop Lindegården i Roskilde knivdræbt. Drabet var det femte på den type bosteder på fire år.   Mia Kristina Hansen reagerer på, at regeringen lægger op til at indføre nye vidtgående muligheder for at bruge tvang mod psykisk syge.   - Jeg tror ikke, at det (forslaget, red.) kunne have forhindre drabet på Lindegården, siger Mia Kristina Hansen, der udtaler sig som privatperson og ikke på vegne af bostedet.   - Nogle af de personer, der bliver så aggressive og voldelige, at de gør de her ting, er ikke nødvendigvis personer, der til daglig har gået rundt og været aggressive eller voldelige, siger hun videre.   Regeringen med sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V) i spidsen vil lave en ny type specialiseret afdeling for psykisk syge. Det skriver Politiken torsdag.   Ordningen er rettet til personer, der i dag bor i botilbud, men er karakteriseret ved "en udadreagerende, uforudsigelig, truende og voldelig adfærd".   Blandt andet betyder det, at tvang - i modsætning til i dag - også skal kunne bruges mod borgere, der ikke er indlagt på psykiatriske sygehuse. Men det er et forkert svar på problemet, lyder det fra Mia Kristina Hansen.   - Det vil kunne hjælpe lidt, tror jeg. Men det, der hjælper allerbedst, er at få tilført flere ressourcer til psykiatrien, så der er nok ansatte og nok sengepladser, så de mennesker, der er syge, kan få den hjælp, de har behov for, siger hun.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce