S: Asylstramninger risikerer at svække integrationen

Politik

13/01/2016 22:50

Nick Allentoft

Socialdemokraterne erkender, at de nye stramninger kan svække integrationsindsatsen. Men støtten fastholdes. Læs her om indholdet i stramningerne.

Beslaglæggelse af flygtninges værdier, familiesammenføring efter tre år og lavere ydelser til asylansøgere. 

Selv om Socialdemokraterne bakker op om regeringens nye asylstramninger, erkender integrationsordfører Dan Jørgensen, at stramningerne næppe kommer til at gavne integrationen.

- Jeg tror ikke, at der er nogen enkeltelementer i den her lovgivning, der decideret bidrager til integrationen. Jeg anerkender oven i købet, at der kan være nogle elementer, der kan gøre integrationsindsatsen sværere, siger Dan Jørgensen fra Folketingets talerstol.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Han understreger, at når partiet alligevel bakker op om regeringens stramninger, skyldes det nødvendigheden af at begrænse tilstrømningen af asylansøgere.

- Hvis ikke vi begrænser antallet af asylansøgere, så vil det samlet set have så enorm en skadelig effekt på integrationen, at vi ikke kan være det bekendt, siger han.

Op til førstebehandlingen har flere partifæller, heriblandt udviklingsordfører Mette Gjerskov (S), tilkendegivet, at hun vil stemme imod stramningerne.

Adspurgt hvordan Socialdemokraterne kan tillade, at flygtninge skal vente i tre år for at få familiesammenføring, lyder svaret fra Dan Jørgensen, at det er et element, som han "hellere ville have været foruden".

- Men det er et af de få redskaber, vi har, der kan reducere antallet af asylansøgere, siger han.

Det er lovforslagets element om at beslaglægge flygtninges værdigenstande, der har fået den største opmærksomhed. Men i Dan Jørgensens optik kommer forslaget nok ikke til at "ændre noget på bundlinjen".

- Havde det ikke været en del af lovforslaget, er det nok heller ikke sådan, at vi selv havde stillet det, siger han.

Socialdemokraternes støtte til stramningerne møder stærk kritik fra resten af rød blok. Især den tidligere regeringspartner, De Radikale. 

Næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) minder under onsdagens førstebehandling Dan Jørgensen om, at de to partier sammen førte "en værdig og balanceret udlændingepolitik", selv om begge partier måtte gå på kompromis.

Kritikken preller af på Dan Jørgensen, der fra talerstolen kvitterer:

- Jeg synes også, det er ærgerligt, at vi ikke sidder i regering sammen længere.

FAKTA: De nye asylstramninger er mere end vielsesringe Regeringens nye udlændingestramninger førstebehandles i Folketinget onsdag. Onsdag førstebehandles lovforslaget L 87 om ændring af udlændingeloven.    Lovforslaget, der bakkes op af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne, ventes vedtaget 26. januar. Det indeholder følgende elementer:   * Politiet skal beslaglægge flygtninges genstande, hvis værdien er over 10.000 kroner. Det gælder dog ikke genstande med særlig affektionsværdi som vielsesringe.   * Retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse forlænges fra et til tre år.   * Det bliver sværere at opnå permanent opholdstilladelse. Den "særlige lempelige adgang til tidsubegrænset opholdstilladelse" for flygtninge sløjfes.   * Asylansøgere får nedsat deres ydelse med 10 procent, ligesom der indføres gebyrer på at ansøge om permanent opholdstilladelse og få familiesammenføring.   * De cirka 500 kvoteflygtninge, Danmark efter aftale med FN modtager årligt, udvælges i flygtningelejre i nærområderne og regnes blandt de svageste flygtninge. De skal fremover leve op til et integrationspotentiale for at komme til Danmark.   * Reglerne for inddragelse af flygtninges opholdstilladelse skærpes, hvis flygtninge har været på besøg i hjemlandet.   * Asylansøgere får ikke længere adgang til indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for asylcentrene.   Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, ft.dk og DR.   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce