S og DF vil bruge endnu flere penge på genopretning af Skat

Politik

16/03/2017 12:12

Nick Allentoft

Kort tid efter at Folketingets partier er blevet enige om en storstilet plan, der skal bringe det skrantende danske skattevæsen på ret køl, kommer Socialdemokratiet med et nyt forslag til at styrke skattekontrollen.
Hvis det var gratis at hyre 1000 flere til Skat, havde S nok selv gjort det, da de var i regering, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en reaktion på nyt forslag fra Socialdemokraterne. Ministeren udelukker dog ikke, at der skal sættes flere ressourcer af til skattevæsnet, sådan som Socialdemokratiet har foreslået.

Skandalerne i Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

- Det går jeg ind i en fri og konstruktiv dialog om, siger han.

Socialdemokratiet foreslår at oprette fire nye skattecentre rundt omkring i landet. De skal have i alt 1000 ekstra ansatte. Og de skal særligt have fokus på kontrol af moms og afgifter, skattely og såkaldt social dumping.   Ifølge partiet vil det koste 750 millioner kroner årligt. Men de penge vil komme igen fem gange, fordi der kommer flere skattekroner i kassen, har S regnet ud. Det regnestykke er Karsten Lauritzen dog ikke umiddelbart klar til at blåstemple.   - Da min forgænger, der var socialdemokrat, sad i skatteministerstolen, kostede det noget at ansætte 1000 medarbejdere. Hvis det havde været gratis, tror jeg, at han havde gjort det, siger Karsten Lauritzen.   DF støtter S-forslag Der er brug for bedre kontrol med moms og kioskers svindel med afgifter, mener DF, der støtter Socialdemokratiets ønske om at tilføre skattevæsenet endnu mere personale.    - Der er virkelig noget at komme efter. Vi ved, alene på momsområdet, at en medarbejder inddriver 38 gange sin egen løn, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).   Flydtkjær vil ikke lægge sig fast på, om det lige skal være det antal, eller om det skal være nye centre. Men han understreger, at både DF og S tidligere har forsøgt at få flere ansatte på det, der kaldes Skats indsatsområde. Det lykkedes bare ikke, fordi de ikke kunne få finansiering.

Flydtkjær mener heller ikke, at udspillet fra S denne gang er finansieret i traditionel forstand. I hvert fald ikke hvis man skal bruge Finansministeriets regnemetoder.

- Jeg vil give S så meget ret, at selvfølgelig er det sådan, at hvis man ansætter en medarbejder mere, giver det nogle ekstra penge i kassen. Men hvis vi skal gøre regningen op på samme måde, som vi traditionelt gør, når vi laver politiske forslag, er det desværre ikke finansieret, siger han.   Fem skarpe til Mette Frederiksen Partiet foreslår at oprette fire nye skattecentre. De skal tilsammen have 1000 ansatte. Og det kommer oven i, at skattevæsnet i forvejen har udsigt til at blive styrket med 1000 ekstra medarbejdere frem til 2020.   Ifølge Socialdemokratiet vil forslaget koste 750 millioner om året. Men de penge vil ifølge partiet komme fem gange igen, hvis det lykkes at opkræve mere skat.   Her svarer partiformand Mette Frederiksen (S) på spørgsmål om forslaget.   Spørgsmål: Hvorfor er der brug for at komme med et forslag om endnu flere skattemedarbejdere, kort efter at I har indgået en aftale om at styrke skattevæsnet?   - Vi har behov for at få genoprettet tilliden til Skat. Jeg tror, at mange mennesker har det ligesom jeg: Vi forundres og forfærdes over, hvor ofte vi hører eksempler på, at virksomheder og enkeltpersoner ikke betaler den skat, de skal.   - Det er helt fundamentalt for vores samfundskontrakt og vores tillid til hinanden, at enhver svarer sit.   Spørgsmål: I gør meget ud af, at det skal ligge bestemte steder i landet. Nemlig to i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland, Lolland eller Falster. Hvorfor er det så vigtigt?   - Vi vil tre ting med det her forslag. For det første vil vi genoprette tilliden til Skat. For det andet vil vi sikre, at der kommer flere penge ind, så vi kan forbedre vores velfærdssamfund.    - For det tredje vil vi sikre, at der kommer arbejdspladser i hele Danmark. Det ser selvfølgelig for ikke alene at udflytte statslige arbejdspladser, men at skabe nye statslige arbejdspladser i hele Danmark.   Spørgsmål: Tror du overhovedet, det kan lade sig gøre at rekruttere så mange kvalificerede medarbejdere?   - Jeg tror godt, at vi kan rekruttere dygtige medarbejdere til den her opgave. Men vi lægger også op til at etablere en egentlig skatteuddannelse.    Spørgsmål: Hvis det reelt set ikke koster noget at gøre det her, hvorfor gjorde I det så ikke, da I selv sad i regering?   - Vi gjorde noget, da vi sad i regering. Men der er behov for at gøre mere. I den senere tid har alle kunnet se, at der er noget rivravruskende galt i Skat.    - Jeg er bange for, at vi er i gang med at underminere vores samfund og vores tillid til hinanden, hvis ikke vi får genoprettet det her.   Spørgsmål: Er det også en erkendelse af, at I ikke gjorde nok for at sikre tilliden til Skat, da I selv sad i regering?   - Jamen, jeg synes, at det er helt tydeligt, at der i en årrække har foregået en forkert politik omkring Skat. Det startede meget aggressivt under Fogh Rasmussen, Kristian Jensen og Claus Hjort Frederiksen.   - Nu er der behov for at vi får rettet op på det her.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce