S-politiker: Vi ser mere ædrueligt på nederlaget end Thorning

Politik

21/9/17 8:57

Nick Allentoft

Man bliver en større leder af at erkende egne fejl frem for at bebrejde alle andre, siger Peter Hummelgaard.

- Stort set alle socialdemokrater - ud over den daværende regeringsleder - har et langt mere ædrueligt syn på valgperioden og regeringstabet.

Sådan tweetede Socialdemokratiets Peter Hummelgaard Thomsen i sidste uge som reaktion på debatten om, hvem der bærer skylden for Thorning-regeringens fald.

I DR-serien "Statsministrene" placerer tidligere S-statsminister Helle Thorning-Schmidt en stor del af skylden for sin regerings besværlige liv - og valgnederlag - hos SF og sine forgængere på formandsposten.

Thorning beskyldes for at fremstille sig selv som misforstået geni, og SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder hende en desperat kvinde, der kæmper for sit eftermæle ved at skylde skylden på andre.

Peter Hummelgaard er ikke ude med riven efter nogen i sine 140 tegn på Twitter. Men han vil ikke have siddende på sig, at Socialdemokratiet fralægger sig ansvar, uddyber han over for Ritzau:

- Nu kan jeg jo kun tale for mig selv, men jeg tror ikke, der kommer noget godt ud af at bebrejde alle andre – uanset om det er regeringspartnere eller forhenværende partiformænd eller et oprørsk bagland.

- Jeg tror altid, man bliver en større leder af også at kunne reflektere over, hvor vi selv begik både politiske og strategiske fejltagelser, siger han.

Den 34-årige S-politiker peger på to konkrete sager, som han mener, at Socialdemokratiet begik med Thorning i spidsen:

- Jeg mener afgjort, at det var en fejl at prioritere at knalde så mange penge af på at lempe selskabsskatten. 

- Jeg mener også, det var en fejl, at betalingsringen blev skrevet ind i vores valggrundlag. Det er jo en lokalpolitisk sag, der pludselig blev ophøjet til landspolitik. Det kan man heller ikke bare nøjes med at bebrejde SF for.

Peter Hummelgaard kom i Folketinget i 2015, hvor Thorning tabte valget og gik af som partiformand.

Før det var han i begyndelsen af Thornings regeringstid formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, hvor han nogle gange var lidt for hurtig på aftrækkeren med kritik af regeringen, erkender han.

Peter Hummelgaards tweet har modtaget adskillige likes fra røde kolleger på Christiansborg. Pia Olsen Dyhr har kvitteret med "det er godt at høre" og en smiley.

Men en del af Thornings kritik af SF har "sikkert været retfærdig", tilføjer Peter Hummelgaard:

- Jeg har jo ikke siddet med i regeringen, så jeg kan ikke vide det. Men at bebrejde dem alt, hvad der gik galt, mener jeg ganske enkelt er forkert.

- Men hvis man endelig vil bebrejde nogen, så savner jeg en refleksion over, hvor skadelig De Radikales stædighed var omkring at ændre genoptjeningsperioden til dagpenge.

Hummelgaard er ikke den eneste socialdemokrat, der undsiger Thorning. 

Tidligere S-formænd Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft mener heller ikke, hun kan skyde ansvaret fra sig, efter at hun har spekuleret i, at S kunne have vundet valget, hvis de havde holdt igen med kritik af partilinjen.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce