SF kræver ændringer i dagpengereglerne.

SF vil sikre arbejdsløse tre års forsørgelse

Politik

13/08/2014 13:25

Nick Allentoft

Genoptjeningsperioden for dagpenge skal halveres, og arbejdsløse skal garanteres tre års forsørgelse, mener SF

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager må pakke regnearkene ned i tasken og indse, at der er danskere, som har behov for en dagpengeløsning nu.

Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, som på partiets sommergruppemøde onsdag fastslår, at hun vil møde op til finanslovforhandlingerne med fem konkrete forslag. Og øverst på den liste står dagpengene.

- Vi skal sætte alle kræfter ind på en holdbar dagpengeløsning. Et stærkt Danmark kræver et trygt og velfungerende arbejdsmarked, siger Pia Olsen Dyhr, der er uforstående over for, at både Thorning og Vestager blankt har afvist at ændre på dagpengereglerne.

- Jeg har svært ved at se, at en socialdemokratisk ledet regering kan gå til valg uden en dagpengeløsning, siger Pia Olsen Dyhr.

SF foreslår, at genoptjeningsperioden halveres fra et år til et halvt år. Samtidig skal alle arbejdsløse garanteres tre års forsørgelse.

- Regeringen har nedsat en dagpengekommission. Det er politikersprog for en syltekrukke.

- Men uret tikker. Hver eneste time, døgnet rundt, året rundt er der en dansker, som mister sine dagpenge. En indtægt, som er nødvendig for at betale regningerne og sende ungerne på sommerferie, siger Pia Olsen Dyhr.

SF holder sit sommergruppemøde hos Metal Hovedstadens A-kasse. Her har flere af de danskere, som har mistet deres dagpenge, ifølge Pia Olsen Dyhr forgæves siddet og skrevet ansøgninger i håbet om et job, inden dagpengene løb ud.

- Helle og Margrethe, kan I forklare mig, hvordan de skal betale husleje og handle ind i Netto, når de ikke har nogen indtægt. Det er ikke teori og regneark. Det er rigtige mennesker. Derfor har vi brug for en løsning lige nu og her, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun fastslår, at forbedringer af dagpengemodtagernes vilkår er "hjerteblod" for partiet, men formanden vil dog ikke true med at blokere en finanslov, som ikke ændrer systemet.

- Jeg vil aldrig sige noget ultimativt. Det ville klæde statsministeren heller ikke at gøre det, siger Olsen Dyhr med henvisning til, at Helle Thorning-Schmidt har meldt ud, at hun først vil se på systemet, når dagpengekommissionen har afleveret sine anbefalinger. 

Ud over en "dagpengeløsning nu" indeholder SF's oplæg til finansloven blandt andet også forslag om at bruge i alt 300 millioner kroner på flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer samt 600 millioner kroner på at forbedre inklusionen i folkeskolen.

- Et stærkt Danmark kræver, at alle børn uanset baggrund får en god start, siger Pia Olsen Dyhr.

SF ønsker også at styrke klimaet og bruge 330 millioner kroner årligt på at afskaffe den gensidige forsørgerpligt for ikke-gifte samboende, som partiet selv var med til at indføre med kontanthjælpsreformen fra 2013.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce