Skat og velfærd: DF kræver 8-års garanti for velfærdsmilliarder

Politik

12/12/17 7:41

Nick Allentoft

DF vil binde 26 milliarder kroner i et velfærdsforlig. Det er endnu et krav, som presser regeringen.

Midt i forhandlingsdramaet om skat og udlændinge er der opstået endnu en alvorlig knast, hvor DF presser regeringen og Liberal Alliance. Det skriver Jyllands-Posten.

For at gå med til skattelettelser, vil DF have garantier fra regeringspartierne om, at der tilsvarende er sikkerhed for velfærdsudgifterne i de næste otte år.

Partiet kræver en forsikring for, at velfærdsniveauet ikke forringes.

- Vi vil have en garanti for, hvor mange penge der skal gå til velfærd, så vi kan modstå det demografiske træk, siger partiets finansordfører, René Christensen til Jyllands-Posten.

Finansministeriet har i forhandlingerne beregnet, at der skal være en vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent årligt for at dække den demografiske udfordring. 

Det drejer sig blandt andet om udgifter til flere ældre og svarer til 26 milliarder kroner i 2025.

Men en stigning på 0,65 procent går langt over regeringspartiernes ambition. I regeringsgrundlaget hedder det, at stigningen "i udgangspunkt" skal være 0,3 procent. Dermed kræver DF mere end en fordobling.

Ikke alene skal pengene til velfærd være der, før DF vil overveje en skattereform. Partiet kræver også i forhandlingerne, at der indgås et decideret forlig, som formelt forpligter regeringen til at bruge de 26 milliarder kroner på offentlig velfærd.

Et forlig betyder, at VLAK-regeringen ikke kan prioritere pengene til andre ting frem til 2025.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser overfor Jyllands-Posten intet:

- Jeg har et klart ønske om, at vi gennemfører skattelettelser, og en klar forventning om, at vi skal tilføre velfærdssamfundet flere midler, så vi kan modgå det demografiske træk. Den præcise balance drøfter vi i forhandlingerne.

I LA vil hverken finansordføreren, den politiske ordfører eller økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille forholde sig til kravet, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.