Sophie Løhde sætter gang i største velfærdsreform i ti år

Politik

22/1/18 10:00

Freja Eriksen

Regeringen går til angreb på de talrige økonomiske cigarkasser, som ministre råder over på hver deres områder, skriver Mandag Morgen.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil skære ned i antallet af puljer og samtidig lave regler for, hvor små de enkelte puljer må være for at undgå, at pengene bliver ædt op i administration. 

”Vi har behov for en politisk pagt på tværs af de politiske partier i Folketinget, hvor vi for det første sætter den ambition, at vi skærer ned på antallet af puljer. For det andet skal vi se på størrelsen af puljerne, så dygtige medarbejdere i 98 kommuner ikke alle sammen bruger kræfter på at jagte de samme fem millioner kr.,” siger Sophie Løhde til Mandag Morgen. 

Opgøret med puljetyranniet bliver en del af regeringens store sammenhængsreform, der tegner til at blive den største reform af den offentlige sektor i 10 år. Skiftende regeringer har flere gange blæst til angreb på puljetyranniet. Uden held. Der er fortsat forbløffende lidt styr på de milliarder af kroner, der hvert år uddeles til velfærd, beskæftigelse, integration, uddannelse og andre af ministeriernes talløse puljer.

Hun vil luge ud i bureaukratiet og de 950.000 handleplaner til folk, som kommunerne laver hvert år, hvoraf mange overlapper hinanden. 

”Det er frås af ressourcer. Men det er det mindste problem. Det værste er, at vi bruger for mange penge på noget, som ikke giver merværdi, og samtidig svigter vi dem, som det hele handler om, nemlig borgeren,” siger Sophie Løhde.

Hun vil give private virksomheder mulighed for i højere grad at løse velfærdsopgaverne. Ledernes rolle skal styrkes. Finansieringen af sundhedsvæsenet skal ændres. Og så vil hun sammen med bl.a. kommuner, regioner, fagbevægelsen og interesseorganisationer lave 5-7 nye fælles mål for udviklingen af den offentlige sektor.

Hun regner med at kunne præsentere sin store reform til april.

Læs hele artiklen hos Mandag Morgen her. 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.