Store underskud forude: Økonomer søger politisk løsning

Velfærd

08/4/15 6:36

Nick Allentoft

Der er udsigt til underskud i det offentlige efter 2020, og økonomer efterspørger handling fra politisk hold.

Der er behov for, at politikerne handler nu, hvis Danmark skal undgå en lang årrække med stigende underskud på de offentlige finanser efter 2020.

Det mener en række økonomer ifølge Berlingske. En af dem er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen:

- Man er nødt til at reagere på udsigten til de her alvorligt store underskud nu, for ellers bliver de kroniske, og de vil bringe os i konflikt med EU-reglerne. Skal vi have råd til velfærden, kræver det, at vi laver nogle justeringer både på indtægts- og udgiftssiden. Ellers må vi justere ned for velfærdsniveauet, siger han til avisen.

Årsagen til udsigten til minus på de offentlige finanser skyldes blandt andet faldende indtægter fra Nordsøen, befolkningsaldring og stigende renteudgifter på den danske statsgæld.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, mener, at der er stærke argumenter for at tage hul på problemet hurtigst muligt.

- Jo før, at man tager hånd om det, jo mindre er kravene til de ændringer, som man skal gennemføre. Overgangsperioden vil blive opfattet som et mindre chok, siger cheføkonomen til Berlingske.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, advarede i weekenden ligeledes mod dansk økonomis tilstand i årene efter 2020.

Over for Berlingske garanterer finansminister Bjarne Corydon (S), at "udfordringen fra den ændrede befolkningssammensætning skal håndteres", og at den danske budgetlov "vil blive overholdt også efter 2020".

Ifølge budgetloven må det såkaldte strukturelle underskud højst være 0,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.