"Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse," foreslår professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.
"Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse," foreslår professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

Sundhedsøkonom: Indfør udkantsværnepligt for læger

Velfærd

13/5/15 7:35

Mikkel Sarka

Lægeforening afviser forslag om at tvinge læger ud på de mindre sygehuse.

En sag om en inkompetent speciallæge på et nordvestjysk sygehus har genrejst den mere generelle debat om kvaliteten af arbejdet på de mindre og geografisk yderligt beliggende sygehuse. 

For en del af forklaringen på, at lægen trods mange advarsler har fået lov til at arbejde videre, er, at det har været mere end vanskeligt at tiltrække mere kompetente erstatninger.

Og den forklaring er helt reel, mener professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen. Derfor er det påfaldende, at der intet sker for at løse problemet, for der er flere muligheder, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse. 

- Og måske mest effektivt kunne man give kraftige økonomiske incitamenter til at vælge et udkantssygehus.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen er det en indgroet tanke i lægestanden, at kan man ikke blive overlæge på et af de store sygehuse, kan man altid søge ud i provinsen. 

- Derfor vil kun få tage et job på et lille sygehus af frygt for at blive stemplet som mindre dygtig af kollegerne. På den måde er det en hel kultur, man skal have flyttet, siger han.

I Foreningen af Speciallæger er analysen dog anderledes. 

Formanden, overlæge Anja Ulrike Mitchell, ser sagerne om for lavt fagligt miljø på små sygehuse som en helt naturlig konsekvens af, at vi i Danmark centraliserer sygehusene for at øge den generelle faglighed. 

Det efterlader udkantssygehusene i stikken, og derfor bør de lukkes, sådan som det er sket hos vores nordiske naboer.

At tvinge læger ud i landet for at sikre kvaliteten tror hun ikke på.

- Sådan en planøkonomisk tankegang har man ikke set fungere noget sted i verden, siger Anja Ulrike Mitchell.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.