Sverige venter eksplosion i antal asylansøgere

Politik

22/10/2015 12:09

Nick Allentoft

Op mod 190.000 ventes at søge asyl i Sverige i år, og op mod 40.000 er børn, der er kommet alene til landet. Samtidig fortsætter brandene på asylsteder.

Sverige ventes i år at tage imod mellem 140.000 og 190.000 asylansøgere, viser en prognose fra myndighederne. Det er dobbelt så mange som tidligere antaget.

Den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, skriver, at prognosen er ret usikker.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Flere mennesker end nogensinde søger asyl i Europa og Sverige, og situationen lige nu er uden sidestykke. I Sverige har det blandt andet ført til, at vi nu har svært ved at finde boliger til alle, som kommer hertil, siger Migrationsverkets generaldirektør, Anders Danielsson.

Mellem 29.000 og 40.000 af asylsøgerne i 2015 ventes at være flygtningebørn, der er kommet alene til landet. Omkostningerne for det svenske samfund vil blive meget store, viser prognosen. Det skønnes, at prisen for at huse de nye asylansøgere i 2015 er 29 milliarder svenske kroner (23 milliarder kroner), i 2016 godt 60 milliarder svenske kroner (knap 48 milliarder) og i 2017 73 milliarder svenske kroner (knap 58 milliarder kroner).

Migrationsverkets internationale analytiker Merjem Maslo siger, at regnestykket afhænger af, hvordan EU og de enkelte lande vil håndtere flygtningekrisen.

Kommende asylhjem er mål for ny brand i Sverige Politiet i Sverige måtte natten til torsdag endnu en gang rykke ud til en bygning, der stod i flammer. Og endnu en gang er der tale om en bygning, der skulle have givet tag over hovedet for asylansøgere, der strømmer til landet. Den seneste brand er brudt ud i Oderljunga, der ligger øst for Helsingborg.   - Vi har en formodning om, at den er påsat. Men det er den umiddelbare mistanke, og det kan ændre sig efter de tekniske undersøgelser, siger Mikael Lindh, vagtchef ved politiet i region Syd, til det svenske nyhedsbureau TT.   Ifølge ham er det lokale borgere, der har gjort politiet opmærksom på, at der var planer om at omdanne bygningen til et hjem for asylansøgere. Det har Skånska Dagbladet fået bekræftet af myndighederne. Brandvæsnets indsatsleder fortæller til TT, at branden brød ud i et tidligere plejehjem. Der var angiveligt ikke mennesker til stede i bygningen, da flammerne begyndte at tage fat.   Anmeldelsen om branden kom klokken 02.43. Kort efter klokken 04.00 oplyser politiet til Skånska Dagbladet, at branden er under kontrol. Det er femte gang på en uge, at et allerede eksisterende eller planlagt asylcenter bryder i brand. Ved tidligere brande har politiet ligeledes arbejdet ud fra, at der er tale om påsatte brande.   I weekenden måtte politiet i Sverige rykke ud til flere brande - blandt andet til en tidligere skolebygning i Kungsbacka syd for Göteborg. Bygningen skulle have været taget i brug som asylcenter, men den brændte natten til søndag næsten ned til grunden.   Natten til lørdag stod en anden skolebygning i flammer i byen Kånna syd for Ljungby i Småland. Også denne bygning var gjort klar som nyt asylcenter. Politiet mener, at brandene er påsat af personer med tilknytning til højreekstreme, fremmedfjendtlige miljøer. Ingen er indtil videre kommet noget til ved brandene.   De svenske myndigheder har udvidet samarbejdet mellem politi og kommuner om at styrke bevogtning af eksisterende og planlagte asylcentre.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce