Trods store kampagner: Valgdeltagelsen blev lavere end sidst

Politik

22/11/17 6:04

Nick Allentoft

Stemmeprocenten blev 1,1 procentpoint lavere end ved kommunalvalget for fire år siden. Det sker på trods af store kampagner og tidligere åbningstid på valgstederne.
Valgdeltagelsen ved tirsdagens kommunalvalg blev en smule lavere end sidst. 

På landsplan stemte 70,8 procent af de stemmeberettigede. Ved kommunalvalget i 2013 endte stemmeprocenten på 71,9, hvilket var rekord. 

Det lille fald i valgdeltagelsen kan konstateres trods en forlænget åbningstid på valgstederne, som denne gang åbnede allerede klokken 8. For fire år siden åbnede de klokken 9. 

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

Faldet i valgdeltagelsen er ikke kommet bag på valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, som havde vurderet, at den ville blive en smule lavere. 

- Dengang (2013, red.) havde vi en stigning i valgdeltagelsen i alle aldersgrupper. Derfor er det flot, hvis vi havner på niveau eller lidt under. Alt over 70 procent er et rigtig flot resultat, sagde forskeren før valget var slut. 

Tendensen kunne også aflæses i løbet af tirsdagen. 

Klokken 18 havde 56,4 af vælgerne stemt i de udvalgte kommuner og valgsteder med 423.207 stemmeberettigede vælgere, der er med i Ritzaus rundspørge.

På samme tidspunkt ved kommunalvalget i 2013 havde 56,6 været henne og stemme de samme steder.

- Noget tyder på, at mange vælgere, der plejer at stemme om eftermiddagen, har været henne og stemme om morgenen mellem klokken 8 og 9, siger Kasper Møller Hansen.

Baggrunden for den flotte valgdeltagelse i 2013 var nogle meget store og målrettede kampagner for at få flere unge, indvandrere og udsatte grupper til at bruge deres stemmeret.

Kasper Møller Hansen peger på, at kampagnevirksomheden denne gang har været knap så stor.

Desuden kan valgdeltagelsen være påvirket af, at der er kommet mange indvandrere, for eksempel EU-borgere fra Østeuropa, til landet, som har fået stemmeret, men som traditionelt stemmer meget lidt.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce