Tvivl om reel garanti i praktikgaranti

Politik

16/04/2016 14:46

Nick Allentoft

Tusindvis af unge studerende mangler praktikpladser, og Lars Løkkes ambition i trepartsforhandlingerne er en garanti. Men det afvises blankt af arbejdsgiverne.

Det har været et stridspunkt i årevis.

Og da der endnu ikke er fundet en løsning på de manglende praktikpladser, fortsatte diskussionen for rullende kameraer, da statsministeren skulle præsentere oplægget til næste runde af trepartsforhandlingerne.

Sammen med arbejdsgiverne og arbejdstagerne har regeringen en ambition om at opkvalificere og uddanne arbejdsstyrken. Særlig ét punkt gav anledning til lidt politisk snerren, da retningen for samarbejdet blev præsenteret fredag i Statsministeriet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har på forhånd åbnet for en "ambition" om en garanti til de mange murere, mekanikere, tømrere og andre, hvoraf 11.000 mangler en praktikplads.

Med en vis forsigtighed kom statsministeren ind på emnet:

- Vi kan diskutere med arbejdsmarkedets parter, hvordan vi skaber et system, der gør, at hvis et ungt menneske tager en faglig uddannelse, som arbejdsmarkedet har brug for, så er der også en til vished grænsende sandsynlighed for, at man har en praktikplads.

Det blev dog kort efter mødt af en blank afvisning fra Jacob Holbraad, som er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, der skal udmønte ambitionen.

- Vi er meget indstillet på at gå konstruktivt ind i de drøftelser, vi kan have om, hvordan vi skaffer flere faglærte, hvordan vi får tilstrækkelig velkvalificeret arbejdskraft fremadrettet. Men en praktikpladsgaranti er ikke det, vi kommer til at diskutere, sagde han.

Da LO-formand Lizette Risgaard fik ordet, var hun ikke sen til at samle handsken op og så sig nødsaget til at kommentere garantien, som begyndte at smuldre.

- Jeg kan ikke lade være med at sige, at når Jacob siger "praktikpladsgaranti" det kan vi ikke under nogen som helst måde gå ind i."

- Jeg vil bare sige. Nu er det ikke løsninger i dag. Den måde, vi finder ud af at gøre det her på, er inde i rummet. Og så kommer vi tilbage til, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre, sagde hun og lukkede dermed diskussionen for nu.

Med flere praktikpladser vil parterne dæmme op for en voksende mangel på arbejdskraft i visse brancher og sørge for, at unge kan bruge deres praktik på virkelighedens byggepladser eller værksteder frem for skolepraktik, hvor 8000 i øjeblikket er parkeret.

Hvis statsministeren vil komme dem i møde og indføre en reel praktikpladsgaranti, har han mulighederne for det, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Løkke kunne godt give en egentlig praktikpladsgaranti, hvis han ville. Det er et politisk spørgsmål, om man vil indføre tvang over for virksomhederne.

- Nu har vi gennem 30 år hørt, at man nok til næste år vil finde flere praktikpladser. Men det er stadig ikke sket. Vi har haft op mod 12.800 unge, der ikke kunne blive færdige med deres uddannelse, fordi de ikke kunne få praktikpladser, siger Henning Jørgensen.

Med hensyn til finansiering af aftalen er der ikke lagt op til at tilføje området flere penge.

Ifølge statsministeren ventes en eventuel trepartsaftale at lande "umiddelbart på den anden side af sommerferien".

/ritzau/

Mest Læste

Annonce