V åbne for K's krav om grundskyldsstop hvis der er råd

Politik

20/08/2015 10:17

Nick Allentoft

Grundskyld er ikke kun kroner og øre. Det handler også om retssikkerhed for boligejerne, påpeger V.

Grundskylden skal fastfryses, indtil der er fundet et ordentligt system for ejendomsvurderinger, lyder det konservative hovedkrav forud for efterårets finanslovforhandlinger.

Og det krav er Venstre slet ikke afvisende over for, hvis der ellers kan findes penge til det, siger finansordfører Jacob Jensen (V).

- Der er ikke nogen skat eller afgift i det her land, der er for lav, men alt, der skal ændres i den retning, skal finansieres, siger han.

- Vi prioriterer at sætte skatten ned på arbejdsindkomst for de laveste indtægter. Men det ændrer ikke ved, at man ikke kan udelukke det andet.

Grundskyld er bare en af de ejendomsskatter, som boligejere betaler. Men til forskel fra den anden boligskat, ejendomsværdiskatten, kan grundskylden stige fra år til år.

Grundskylden er en bestemt promille af den værdi, Skat mener, en grund har. Grundskyld betales til kommunen.

Netop Skats vurdering af grunde er særdeles omstridt, da der de senere år har været adskillige eksempler på, at Skat har vurderet grunde forkert med det resultat, at boligejere har betalt for meget - eller for lidt - i skat.

Derfor er det meningen, at et nyt system for ejendomsvurderinger skal træde i kraft i 2017.

- Det er ikke kun kroner og øre, det her. Det handler også om retssikkerhed, og der er vi sådan set enige med De Konservative i, at der skal gøres noget så hurtigt som muligt, siger Jacob Jensen.

- Men det ændrer ikke ved, at hvis man skal fastfryse grundskylden, skal det finansieres, og den finansiering skal De Konservative være med til at pege på.

Ifølge Finansministeriet vil det koste 600 millioner kroner i 2016 at fastfryse grundskylden. Frem mod 2020 er den samlede udgift 4,2 milliarder kroner.

For at vise at kampen mod grundskyld er en folkesag, lancerer De Konservative en underskriftsindsamling for fastfrysning. Jacob Jensen er dog ikke i tvivl om, at grundskylden volder problemer for mange helt almindelige boligejere.

- Det er et generelt problem, og der er ikke noget, Venstre hellere vil end at få sænket skatter og afgifter i det her land, fastslår han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce