"Der er brug for en håndfast styring, og der skal sættes de nødvendige ressourcer af, så beløbet ikke stiger yderligere," siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen.

V: It-kaos skal rettes op med håndfast styring

Politik

27/03/2015 09:23

Mikkel Sarka

It-kaos betyder, at staten mister milliarder i skattegæld. Det må ændres nu, mener flere partier.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) skylder et håndfast svar på, hvad der skal gøres for at få statens it-system EFI til at fungere, så staten ikke hvert år må vinke farvel til et milliardbeløb i tabt skattegæld.

Det siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen, der frygter for, hvor stort et beløb staten må vinke farvel til i 2015.

- Det er åbenbart for enhver, at der ikke er styr på sagen. 

Et fejlramt it-system er skyld i, at staten må afskrive mere end en milliard kroner af det beløb, som borgerne skylder statskassen.

It-systemet giver nemlig ikke besked, når en gældspost er på vej til at blive forældet, og derfor slipper en del af statens skyldnere for at betale.

Indtil videre har man opgjort tabet for 2014 til 1,3 milliarder kroner, og i 2013 måtte staten afskrive 900 millioner kroner på den konto.

For Torsten Schack Pedersen er en af løsningerne på problemet bedre kontrol.

- Der må en løbende overvågning til. Det nytter ikke kun at få tallene én gang om året. Der er brug for en håndfast styring, og der skal sættes de nødvendige ressourcer af, så beløbet ikke stiger yderligere, siger Torsten Schack Pedersen.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har allerede bedt om en tilbundsgående gennemgang af problemerne med det såkaldte EFI-system, og de seneste tal bekræfter ham i, at der er tale om et omfattende problem.

- Vi er nødt til at komme helt til bunds i problemerne og finde løsninger, der virker. Samtidig vil jeg godt understrege, at vi har lært af fortidens fejl, så vi fremadrettet vil arbejde grundlæggende anderledes med at udvikle it-systemer i Skatteministeriet, siger han.

Dennis Flydtkjær (DF) frygter og tvivler på, at it-systemet nogensinde kommer til at fungere.

- Det er ved at udvikle sig til en farce, at skatteministeren hver gang prøver at berolige os med, at nu kommer der styr på det. Nu har man på to år mistet omkring 2,2 milliarder kroner, siger han.

Mens skatteordfører Brian Mikkelsen (K) på sin Facebook skriver: Staten har alt for mange it-fiaskoer. Det skal rettes op. Nu.

Mest Læste

Annonce