Var med til at afsløre Panama papers og korruption på Malta: Nu er hun dræbt af bilbombe i EU-land

Politik

17/10/17 5:01

Nick Allentoft

Der er stærke mistanker om, at det var en politisk motiveret bilbombe, der dræbte kritisk journalist i EU-medlemslandet Malta. Dansk EU-parlamentariker er rystet.
En kendt maltesisk journalist og blogger, der har beskyldt Maltas regering for korruption og var central i afsløringen af Panama-papers, er blevet dræbt af en kraftig bilbombe mandag eftermiddag.   Det bekræfter landets premierminister, Joseph Muscat, på en pressekonference.   Den 53-årige Daphne Caruana Galizia var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister. Hun har gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet.

Skattely - læs det væsentligste her

Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her. 

Politiet siger, at hun blev dræbt, da hun kom kørende i en bil nær landsbyen Bidnija i det nordlige Malta. Tilsyneladende var bomben skjult i bilen. Premierminister Muscat, som Galizia tidligere på året beskyldte for at have handlet i strid med reglerne, fordømmer drabet på hende. Han betegner det som "et barbarisk angreb på pressefriheden".   - Jeg vil ikke finde ro, før jeg ser retfærdigheden ske fyldest i denne sag, siger han i en udtalelse på maltesisk tv. Galizias beskyldninger om korruption var årsagen til, at Muscat tidligere på året udskrev valg i utide. Et valg, som resulterede i, at vælgerne gav ham lov til at blive på posten.   Ifølge journalisten findes der beviser for, at Muscats kone ejer et selskab i skattely i Panama, og at der er flyttet store summer penge mellem dette selskab og banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.   Både Muscat og hans kone benægter anklagerne.   Ifølge den maltesiske tv-station TVM er det kun to uger siden, at Galizia henvendte sig til politiet, fordi hun havde modtaget mordtrusler.

Nyheden om mordet på Galizia, får den internationale organisation for undersøgende journalister, ICIJ, til at "opfordre de maltesiske myndigheder til at efterforske mordet og stille gerningsmændene ansvarlige".  Herhjemme reagerer Foreningen for Undersøgende Journalistik.  På Twitter skriver journalist John Hansen på vegne af foreningen: 

- Jeg opfordrer den maltesiske regering til at beskytte ytringsfriheden. Nu.   Chokeret Jeppe Kofod samarbejdede med bilbombet journalist Drabet på den maltetiske journalist Daphne Caruana Galizia er dybt rystende og chokerende, lyder det fra den danske EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S).   Sammen med Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg, som Kofod er med i, mødte han Galizia under en rejse til Malta i februar.   - I dette tilfælde er der stærke mistanker om, at det var en politisk motiveret bilbombe, der dræbte hende. Det skal vi på ingen måde acceptere. Det er så vanvittigt, at man kan blive udsat for et mord, som noget tyder på i denne sag, fordi man er kritisk over for magthavere. Det havde jeg slet ikke forestillet mig kunne foregå i Europa, siger han.   Den 53-årige journalist var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister. Gennem længere tid har hun afsløret sager om formodet svindel og korruption.   Det var i forbindelse med en rapport om den skattesnyd, som de såkaldte Panama-papirer har afsløret, at Jeppe Kofod mødte den maltetiske journalist. Rapporten, der ventes at blive endeligt godkendt af resten af udvalget onsdag, har Kofod sammen med en kollega stået i spidsen for.    Ved mødet i februar fortalte Galizia om sit arbejde, forklarer han.    - Hun var i den grad involveret i at beskrive Panama-papirerne, og hvordan korruptionen også er et problem på Malta. Hun skulle hyldes og ikke dræbes, siger han.  

Annonce