Verner Sand Kirk: Staten har sparet milliarder på dagpengereform

Politik

24/8/14 8:03

Nick Allentoft

Det skyldes, at mange flere er røget ud af dagpengesystemet end forventet, da reformen blev vedtaget.

Staten har sparet mange flere penge på reformen af dagpengesystemet end planlagt, og i den forbindelse fylder de 3,3 milliarder kroner, der er brugt på at lappe på reformen, ikke meget.

Det siger direktør i arbejdsløshedskassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, Verner Sand Kirk.

- Når det kan lade sig gøre at regne ud, at der er brugt 3,3 milliarder kroner på at lappe huller, er det, fordi man har strammet mange gange så voldsomt, som det var intentionen, da man lavede reformen. 

- Forventningen var, at kun 2-4000 ville miste dagpengeretten, men i 2013 var det 34.000 personer, der røg ud af dagpengesystemet og i år regner man med, at det bliver 17.000, siger Verner Sand Kirk til Ritzau.

De 3,3 milliarder kroner er ifølge Politiken Søndag brugt på den midlertidige forlængelse af dagpengeperioden, en særlig indsats for ledige på kanten af deres dagpengeperiode samt akutjobordning, uddannelsesløft og midlertidig arbejdsmarkedsydelse. 

Verner Sand Kirk minder om, at da reformen blev vedtaget regnede man med, at der kunne spare 1,5 til to milliarder kroner i 2013. 

- Når der så er brugt 3,3 milliarder kroner på at lappe på systemet, er det et signal om, hvor brutal og hård reformen er. De to milliarder kroner er sparet flere gange, fordi så mange tusinde er røget ud og har fået meget lavere ydelser.

- For dem uden hjemmeborende børn, der får de midlertidige ydelser, er der tale om en nedgang på 40 procent i indtægt, siger Verner Kirk Sand.

Effekten af dagpengereformen slog for alvor igennem to og et halvt år efter, at den var vedtaget, fordi alle dem, der var ledige på det tidspunkt, fik to års restdagpenge og yderligere udsatte politikerne reformen med et halvt år.

- Man kan betragte de 3,3 milliarder som en merudgift, men man kan også betragte det som en reduktion af en meget stor besparelse, fordi dem, der ryger ud, får en meget lavere ydelse eller ingenting.

- I en situation med finanskrise er det indlysende, at antallet af mennesker, der mister retten til dagpenge vil øges voldsomt. Finanskrisen i sig selv ville gøre, at mange flere ville falde ud selv med det gamle system fra før reformen.

- Og så laver man en dobbelt stramning oven i med halvering af dagpengeperioden og en fordobling af den periode, man skal arbejde for at opnå ret til dagpenge. Så er det klart, at så mange tusinde falder ud af systemet, siger Verner Kirk Sand.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.