Foto: Shutterstock

Dansk landsdel særligt ramt af mere smitsom corona-variant

Den britiske corona-variant har særligt godt fat i en landsdel.

Region Syddanmark er den region, hvor der i øjeblikket ses flest tilfælde af Cluster B.1.1.7 også kaldet den engelske coronavariant. Det viser de nyeste analyser fra Statens Serum Institut. 

Det fortæller regionen selv i en pressemeddelelse. Den britiske variant er ikke farligere end den variant af coronavirus, der netop nu er dominerende i Danmark. Den smitter dog mere, derfor vækker den bekymring både på Christiansborg og hos sundhedsmyndighederne. 

Seruminstituttet foretager en række stikprøver af alle positive tests, og i uge 1 blev der fundet 15 positive prøver af varianten Cluster B.1.1.7 i Region Syddanmark. Det svarer til 9 procent af de syddanske stikprøver, som Statens Serum Institut foretog. I uge 53 lå tallet på 5,8 procent i Region Syddanmark.

Tallene vækker en vis bekymring hos koncerndirektør Kurt Espersen:

"Det er bestemt tal, som vi tager alvorligt. Derfor reagerer vi også med det samme og indfører yderligere tiltag på vores sygehuse, som skal være med til at inddæmme smitten. Cluster B.1.1.7 er en særdeles smitsom variant, og vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå smittespredning på sygehusene."

Får tilbudt test én gang om ugen

Et af de nye tiltag er, at de regionale medarbejdere, som har patientkontakt, fra i denne uge bliver tilbudt test én gang om ugen.

Indtil nu er medarbejderne tilbudt test enten hver 2. eller 6. uge afhængigt af, om de er i øget risiko for at blive smittet eller arbejder med en sårbar patientgruppe.

Derudover vil smitteopsporingen blive intensiveret. Hvor der tidligere skulle 2-3 smittede til på en sygehusafdeling, før det blev betragtet som et smitteudbrud, vil det nu blot kræve én smittet, før en omfattende smitteopsporing går i gang. Der vil samtidig blive en mere intens opfølgning på smitteudbrud med hyppige test dagligt eller hver anden dag i de afdelinger, som har oplevet smitte.

Skal selv kunne identificere den

Regionen arbejder også på selv at kunne foretage en såkaldt genomsekventering af test allerede i denne uge. Det vil sige, at regionen selv kan identificere, om der ved en positiv test er tale om Cluster B.1.1.7 eller ej.

I dag testes alle positive prøver for corona-varianter på klinisk mikrobiologiske afdelinger i Region Syddanmark. Testen kan dog kun afgøre, om der er tale om en afvigende variant, men ikke hvilken variant der er tale om. Det kræver en genomsekventering, som Statens Serum Institut står for.

Koncerndirektør Kurt Espersen ser frem til, at regionen selv kan foretage genomsekventering.

"Det vil gå lidt hurtigere med at få svar på, om vi har med den smitsomme engelske variant at gøre, når vi selv har mulighed for at foretage analyserne. Det giver os mulighed for at følge udviklingen af Cluster B.1.1.7-varianten tættere;" oplyses det i pressemeddelelsen. 

Genomsekventeringen kommer til at foregå på Odense Universitetshospital og på Sygehus Lillebælt i Vejle.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne